Na hlavný obsah

V Mjanmarsku sa opäť protestovalo, polícia zatkla desiatky demonštrantov

Po vojenskom prevrate prepukli nepokoje.

V Mjanmarsku sa opäť protestovalo, polícia zatkla desiatky demonštrantov
Protesty v Mjanmarsku. Foto: SITA/AP

Mjanmarská polícia v utorok (9. 2.) zadržala najmenej 27 ľudí, ktorí protestovali v druhom najväčšom barmskom meste Mandalaj proti nedávnemu vojenskému prevratu, informovala agentúra Reuters.

Demonštranti opäť vyšli do ulíc napriek úradnému zákazu zhromažďovania. Podľa svetových tlačových agentúr použila polícia v snahe rozohnať protestujúcich v Mandalaji a v metropole Neipyijto vodné delá. Z hlavného mesta hlásia tiež streľbu policajtov do vzduchu, píše Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

Ľudí bili, opísal situáciu v Mandalaji novinár z mimovládnej organizácie Demokratický hlas Barmy (DVB) s tým, že polícia zadržala aj jeho, zatiaľ čo nakrúcal protesty.

Armáda v pondelok (8. 2.) zakázala v niektorých častiach najväčšieho barmského mesta Rangúnu a Mandalaya zhromažďovanie viac ako piatich ľudí a zaviedla zákaz vychádzania od 20.00 h do 4.00 h.

Obyvatelia Mjanmarska demonštrujú už štvrtý deň po sebe. V predchádzajúcich dňoch protestovali v desaťtisíce ľudí v niekoľkých mestách. Podľa Reuters silnie občianska neposlušnosť, čo sa okrem iného prejavuje v nemocniciach, školách i na úradoch.

https://twitter.com/my_minhyung/status/1359030707440349184

Vodca tamojšej vojenskej junty, generál Min Aun Hlain, v pondelok v prvom vyhlásení k národu od prevratu sľúbil usporiadať slobodné voľby a odovzdať moc strane, ktorá z nich vyjde víťazne. Na demonštrantov však nezapôsobil, podotýka Reuters. „V boji budeme pokračovať,“ uviedol vo vyhlásení jeden z aktivistov, ktorý zároveň vyzval na prepustenie politických väzňov a „k pádu diktatúry“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet