Na hlavný obsah

Počet čiernych okresov naďalej klesá, od 5. apríla ich bude 10

Epidemická situácia sa zlepšuje.

Počet čiernych okresov naďalej klesá, od 5. apríla ich bude 10
Ilustračná snímka Foto: TASR

Slovensko sa stále ako celá krajina nachádza podľa covidového automatu v čiernej farbe, v najbližších dňoch by sa však táto hranica mala pokoriť a krajina bude môcť prejsť do lepšej fázy. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. Prechod krajiny do inej farby bude možný vtedy, keď počet hospitalizovaných klesne pod hranicu 3 000.

Od pondelka 5. apríla covidový automat opäť upraví farby jednotlivých okresov. Počet čiernych okresov (štvrtý stupeň varovania) sa zníži o štyri, po novom ich bude na Slovensku 10. V bordovej farbe (tretí stupeň varovania) bude 52 okresov. Počet červených okresov (druhý stupeň varovania) stúpne z aktuálnych sedem na 17.

„Sme dobre pripravení zviesť veľký boj počas Veľkej noci,“ zhodnotil minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO). Pripomenul nevyhnutnosť zachovania núdzového stavu aj v čase, keď sa situácia zlepšuje. „Ak chceme udržať naďalej pozitívny trend klesajúcej situácie, núdzový stav potrebujeme,“ uviedol.

Od 1. apríla sa zmení počet mobilných odberových miest (MOM) na antigénové testovanie. „Naďalej bude pokračovať 630 miest, takže neočakávame nejaké zásadné zmeny,“ povedal Stachura s tým, že funkčných ostane približne 80 % MOM. „Je len veľmi málo okresov, v ktorých odberové miesto zanikne,“ dodal.

Zmeny v opatreniach budú podľa odborníkov možné v prípade pokračujúceho trendu po Veľkej noci, jeden týždeň po sviatkoch chcú zachovať „ochrannú lehotu“, počas ktorej sa ešte nebude nič meniť. Nové pravidlá by sa mohli týkať nástupu detí do škôl aj testovacej stratégie, ktorá by mohla zahŕňať aj testovanie v domácnostiach.

Aktuálne platné opatrenia v súvislosti s covidovým automatom:

  • Do zamestnania môžu chodiť iba tí, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu. Okrem negatívneho testu na COVID-19 je potrebné aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.
  • V čiernych a bordových okresoch platí test 7 dní, v červených 14 dní.
  • Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac sedemdňový test i potvrdenie od zamestnávateľa bez ohľadu na zaradenie okresu.
  • Žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl alebo špeciálnej školy a školského zariadenia nepotrebujú v škole negatívny test, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti, a to nie starší ako sedem dní.
  • Žiaci a poslucháči od druhého stupňa základných škôl potrebujú do školy a školského zariadenia negatívny test nie starší ako 7 dní. Okrem toho sa preukazuje negatívnym testom aj jeden zákonný zástupca.
  • Pobyt v prírode a individuálny šport je možný len v rámci okresu, a to v čase od 5.00 h do 20.00 h. V prípade hlavného mesta sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kraja, Košice sú brané ako jeden okres.
  • V červených a bordových okresoch na cestu do prírody nie je potrebný test.
  • V čiernych okresoch sa na cestu do prírody vyžaduje negatívny výsledok testu. Na účel pobytu v prírode ho v čiernych okresoch nepotrebujú okrem nižšie spomenutých výnimiek ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.
  • Naďalej platí, že návštevy iných domácností sú zakázané. Výnimkou je len starostlivosť o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný. Viac na webe ministerstva vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko