Na hlavný obsah

Slovensko a Izrael podpísali zmluvu o nákupe nových radarov

Stáť budú takmer 150 miliónov eur.

Slovensko a Izrael podpísali zmluvu o nákupe nových radarov
Na snímke rádiolokátor. Foto: RTVS

Slovensko nakúpi od Izraela 17 radarov. Krajiny vo štvrtok (25. 3.) podpísali zmluvu o obstaraní nových 3D rádiolokátorov pre Ozbrojené sily (OS) SR a zmluvu o priemyselnej spolupráci. Slovensko za nové radary zaplatí 148,2 milióna eur. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Novými radarmi rezort obrany vymení 24 starých rádiolokátorov.

Naď zdôraznil, že Slovenská národná strana (SNS) plánovala nakúpiť radary za 155 miliónov eur. „Len na samotnom kontrakte sme ušetrili 6,89 milióna eur. Navyše, národnému riaditeľovi pre vyzbrojovanie Jozefovi Zekuciovi a jeho tímu sa podarilo vyjednať s izraelskou stranou ďalší materiál v hodnote 4,88 milióna eur, ktorý nám dali v rámci toho kontraktu zadarmo,“ vysvetlil šéf rezortu s tým, že oproti predošlým plánom SNS tak ušetrili 11 777 600 eur.

Zo 148,2 milióna eur na obstaranie radarov pôjde 44 460 000 eur do slovenského obranného priemyslu. Primárnym subkontraktorom bude štátny podnik Letecké opravovne Trenčín (LOT), kde priamo skončí 27,6 milióna eur. „Keď sme prišli na rezort, LOT boli v katastrofálnom stave. Hrozilo masívne prepúšťanie, ľudia nemali čo robiť. Týmto kontraktom budú mať LOT prvýkrát od roku 1993 výrobnú spôsobilosť. Nebude to opravárenský podnik, ale výrobný podnik,“ uviedol Naď. Opravovne budú vyrábať mikrovlnné moduly radarov.

Na snímke zľava minister obrany (MO) SR Jaroslav Naď, štátny tajomník MO SR Marian Majer a náčelník generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. FOTO: TASR

Náčelník generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko doplnil, že všetky radary, ktoré armáda používa, sú po dobe životnosti. „Obstaranie novej radarovej techniky prinesie zabezpečenie pokrytia vzdušného priestoru SR. Ďalej podporu protilietadlovej raketovej brigády z jej zbraňovými kompletmi, ktoré dokážu prijímať informácie z nových radarov. V neposlednom rade nám pomôže zabezpečiť prehľad o vzdušnej situácii aj na nižších výškach a zaistiť tak precíznejšie napríklad priestor schengenskej hranice na východe Slovenska,“ vysvetlil. Izrael dodá Slovensku šesť radarov stredného dosahu, päť malého dosahu a šesť blízkeho dosahu.

Prvé dodávky budú prichádzať postupne. Na začiatku roku 2023 by malo prísť prvých šesť radarov, desať kusov by mal Izrael Slovensku dodať v priebehu roku 2024 a jeden v roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko