Na hlavný obsah

ZUŠ môžu žiadať o pomoc. Na udržanie pracovných miest dostanú 24 miliónov eur

Rezorty práce a školstva pomôžu zamestnancom ZUŠ.

ZUŠ môžu žiadať o pomoc. Na udržanie pracovných miest dostanú 24 miliónov eur
Ilustračná foto - vyučovanie na základnej umeleckej škole. Foto: TASR

Ministerstvo práce a ministerstvo školstva rozširujú „Prvú pomoc“ na základné umelecké školy (ZUŠ). Od 1. marca môžu žiadať o príspevky na mzdy zamestnancov verejné, súkromné aj cirkevné ZUŠ. V

Projekt „Podpora udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách“ bude financovaný z Európskeho sociálneho fondu, a to z Operačného programu Ľudské zdroje v gescii rezortu práce. Vďaka tejto pomoci bude podporených približne 6 000 pracovných miest v 700 ZUŠ sumou 24 miliónov eur.

„Od začiatku pandémie sme vyplatili na pomoc ľuďom už viac ako 1,4 miliardy eur, čo je najviac spomedzi všetkých ministerstiev. S ministerstvom školstva spúšťame už druhú schému pomoci, v prvej vlne pre školy a škôlky, aktuálne pre základné umelecké školy,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí rodiny Milan Krajniak.

„Spoločne takto prispejeme takmer 6 000 zamestnancom pracujúcim na 700 ZUŠ. Aj v tejto náročnej dobe je potrebné podporovať tvorivosť žiakov,“ doplnil minister školstva Branislav Gröhling.

Ako o pomoc požiadať?

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny budú poskytovať finančný príspevok na úhradu časti mzdových nákladov vo výške 80 % hrubej mesačnej mzdy, najviac však 1 100 eur na jedného zamestnanca na mesiac, a to pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom s nástupom najneskôr 1. marca 2020. Príspevok bude vyplatený za obdobie od 13. marca 2020 do 30. júna 2020. Zamestnávateľ môže o tento príspevok žiadať iba na zamestnancov, u ktorých neskončil pracovný pomer počas troch mesiacoch nasledujúcich po mesiaci, za ktorý žiada príspevok.

Základné umelecké školy, respektíve ich zriaďovatelia, môžu požiadať o príspevok jednou žiadosťou za celé oprávnené obdobie, ktorej súčasťou je aj výkaz pre priznanie príspevku. Žiadosti o poskytnutie finančného príspevku je možné posielať elektronicky od 1. marca 2021 do 30. júna 2021 prostredníctvom www.pomahameludom.sk. Príspevky poskytnú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny jednorazovo najneskôr do 30 kalendárnych dní od doručenia žiadosti o poskytnutie finančného príspevku.

Oznámenie o možnosti predkladať žiadosti o poskytnutie finančného príspevku, Manuál k vyplneniu žiadosti a všetky dôležité informácie pre ZUŠ, v rámci projektu Prvá pomoc, sú zverejnené na www.pomahameludom.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko