Na hlavný obsah

Čínske námorníctvo bude trénovať pri Taiwane. Manévrov sa zúčastní aj lietadlová loď

Peking avizuje cvičenia aj v budúcnosti.

Čínske námorníctvo bude trénovať pri Taiwane. Manévrov sa zúčastní aj lietadlová loď
Na archívnej snímke z 30. októbra 2012 je prvá čínska lietadlovú loď - Liao-ning. Foto: TASR/AP

Čínska armáda oznámila, že jej lietadlová loď sa so sprievodnými plavidlami zúčastní na námornom cvičení v blízkosti Taiwanu, ktorý Čína považuje za svoju provinciu. Manévre s cieľom „ochrany čínskej suverenity“ plánuje vraj Peking vykonávať v budúcnosti pravidelne.

Operačnú skupinu vedie pri manévroch prvá čínska lietadlová loď Liao-ning. Medzi sprievodnými plavidlami je aj obrí torpédoborec Nan-čchang, ktorý patrí do novej triedy, ktorú Čína označuje ako typ 055.

„Cieľom cvičenia je zdokonaliť schopnosť obrany čínskej suverenity, bezpečnosti a rozvojových záujmov,“ uviedla čínska armáda vo vyhlásení v pondelok (5. 4.) neskoro večer. Kedy sa manévre začali a ako dlho budú trvať, armáda neuviedla.

Ostrov Taiwan považuje Čína za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Americkí vojenskí predstavitelia v poslednom čase poukazujú na stupňovanie čínskej vojenskej aktivity v blízkosti ostrova. Spojené štáty síce s Taiwanom nemajú oficiálne diplomatické styky, ale Washington napríklad dodáva ostrovu zbrane, k čomu ho do určitej miery zaväzuje americký zákon z roku 1979.

V utorok (6. 4.) Spojené štáty uviedli, že americká lietadlová loď Theodore Roosevelt so svojou bojovou skupinou vplávala 4. apríla do Juhočínskeho mora, kde si Peking nárokuje niekoľko sporných oblastí. Pentagón to označil za rutinnú operáciu. Americké námorníctvo pravidelne čínsku nadvládu nad oblasťou spochybňuje tým, že tadiaľ jeho lode preplávajú, aby demonštrovali slobodu plavby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet