Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra sa zaoberá vyhrážkami na adresu šéfky ŠÚKL

Ide o podozrenie z trestného činu nebezpečného vyhrážania.

Generálna prokuratúra sa zaoberá vyhrážkami na adresu šéfky ŠÚKL
Na snímke riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová. Foto: TASR

Generálna prokuratúra (GP) SR sa zaoberá výhražnými správami adresovanými riaditeľke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzane Baťovej a jej rodine. V pondelok (12. 4.) o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

„Prokurátorka GP SR Barbora Hubertová, ktorá je poverená vedením oddelenia násilnej a všeobecnej kriminality, dnešného dňa (v pondelok 12. 4., pozn. red.) uložila Krajskej prokuratúre Bratislava zabezpečiť v trestnom konaní dôsledné preverenie obsahu medializovaných správ, adresovaných riaditeľke ŠÚKL,“ uviedol hovorca. V uvedenej veci sa bude konať ako o podozrení z trestného činu nebezpečného vyhrážania sa.

Baťová sa mala podľa medializovaných informácií stať terčom výhražných správ po tom, ako štátny ústav po vyhodnotení dostupných údajov uviedol, že vzhľadom na nedostatok informácií od výrobcu nemôže prijať záver o pomere prínosov a rizík ruskej vakcíny. Krátko na to ruská strana vypovedala zmluvu o nákupe vakcín a vyzvala Slovensko na ich vrátenie.

Bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO) následne uviedol, že výrobca ruskej vakcíny sa cíti mimoriadne poškodený tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). Zdôraznil pritom, že ústav vedel, že vakcíny na území Európskej únie môže posudzovať len laboratórium, ktoré je v takzvanej sieti OMCL (Európska sieť pre oficiálne laboratóriá pre kontrolu liečiv). BMC SAV sa však ohradilo, že spravilo skúšky ruskej vakcíny na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko