Na hlavný obsah

Netanjahu bude zostavovať izraelskú vládu. Ôsmy raz za 25 rokov

Nikto nemá reálnu šancu zostaviť kabinet, tvrdí prezident Rivlin.

Netanjahu bude zostavovať izraelskú vládu. Ôsmy raz za 25 rokov
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský prezident Reuven Rivlin v utorok (6. 4.) poveril zostavením novej vlády doterajšieho premiéra Benjamina Netanjahua. Predčasné voľby sa konali v marci a nepriniesli výsledok, ktorý by ktorémukoľvek z politikov umožnil zostaviť väčšinový kabinet. Netanjahu má teraz v 120-člennom parlamente podporu 52 poslancov.

Rivlin od pondelka (5. 4.) konzultoval s lídrami 13 politických strán, ktoré sa 23. marca dostali do parlamentu. Zisťoval, ktorého z politikov podporí do funkcie budúceho ministerského predsedu. „Nikto z kandidátov nemá, žiaľ, reálnu šancu zostaviť kabinet,“ oznámil Rivlin s tým, že sa napokon rozhodol zveriť úlohu Netanjahuovi, pretože ten má najväčšiu podporu, hoci nie väčšinovú.

Pri zdôvodňovaní svojho výberu povedal, že nemôže nahradiť sudcov. Narážal na proces s Netanjahuom, ktorý pokračuje v utorok a v ktorom čelí premiér obvineniu v troch korupčných kauzách. „Podľa zákona môže vo funkcii pokračovať aj premiér, ktorý je stíhaný. Nebolo to ľahké rozhodnutie,“ povedal prezident.

Netanjahu, ktorý bude vládu formovať za posledných 25 rokov ôsmy raz, má na splnenie úlohy 28 dní s možnosťou dvojtýždňového predĺženia. V prípade neúspechu môže prezident poveriť iného politika alebo môže túto úlohu odovzdať parlamentu.

Tábor strán, ktoré sa vymedzujú proti Netanjahuovi, vie dať dohromady 45 mandátov, avšak tri strany nikoho ako kandidáta na premiéra nemenovali. V utorok popoludní má prehovoriť Naftali Bennett, ktorého pravicová strana Jamina získala sedem mandátov. To, k akému z táborov sa chce pridať, zatiaľ nie je jasné. Rokuje s ním podľa médií Jair Lapid, ktorého strana Ješ Atid skončila vo voľbách druhá (17 mandátov).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet