Na hlavný obsah

Netanjahu sa postavil pred súd, čelí obvineniam z úplatkárstva aj podvodov

Je prvý úradujúci premiér, ktorý čelí súdnemu procesu.

Netanjahu sa postavil pred súd, čelí obvineniam z úplatkárstva aj podvodov
Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: SITA/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zneužil svoje právomoci v súvislosti s udeľovaním výhod mediálnym magnátom, čím si chcel zaistiť kladné informovanie médií o svojej osobe. Vyhlásila to v pondelok (5. 4.) hlavná prokurátorka v korupčnom procese s Netanjahuom, ktorý v tento deň pokračoval pred okresným súdom v Jeruzaleme, píše agentúra AFP.

Na základne súdneho nariadenia sa premiér na pondelkovom pojednávaní musel osobne zúčastniť. Pred budovou súdu sa zhromaždili desiatky jeho stúpencov aj odporcov. Na bezpečnosť tam preto preventívne dohliadali stovky policajtov. Pri výpovedi svedkov už byť nemusí.

Netanjahu je obvinený v troch korupčných kauzách, označovaných číslami 1 000, 2 000 a 4 000. „Kauza, ktorú bude súd prejednávať dnes (v pondelok pozn. red.), je významný a ťažký prípad režimovej korupcie. Podozrivý je izraelský premiér, ktorý podľa obžaloby zneužil svoju veľkú moc nedovoleným spôsobom,“ povedala prokurátorka.

Súd sa v pondelok bude zaoberať kauzou 4 000, v ktorej ide o využitie výhod v hodnote 1,8 miliardy šekelov (približne 460 miliónov eur) telekomunikačné spoločnosti Bezeq, ku ktorej patrí spravodajský server Walla, výmenou za pozitívne spravodajstvo o premiérovi a jeho manželke. Vlastníkom Wally je akcionár Bezeq Saul Elovič, ktorý je spolu so ženou Iris obvinený z podplácania a bránenie justícii a sú ďalšími obvinenými v procese.

Štátni zástupcovia prichádzajú na pojednávanie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Elovič v pondelok prišiel na súd a ako svedok vystúpi aj bývalý šéfredaktor Wally Ilan Ješua. Očakáva sa, že opíše, ako Elovič vyžadoval po redakcii pozitívne spravodajstvo o Netanjahuovi.

Netanjahu je v Izraeli prvý úradujúci premiér, ktorý stojí pred súdom. Proces, v ktorom Netanjahu čelí obvineniam z úplatkárstva, podvodov a zneužitia dôvery v troch rôznych kauzách, sa oficiálne začal v máji 2020. Prerušený bol pred marcovými parlamentnými voľbami v Izraeli. Netanjahuova strana Likud v nich síce zvíťazila, no zatiaľ nemá dostatočnú parlamentnú podporu na zostavenie novej koaličnej vlády.

Naposledy sa Netanjahu na jeruzalemskom súde objavil vo februári, keď všetky obvinenia voči svojej osobe odmietol. Dlhodobo tvrdí, že korupčné obvinenia voči nemu sú vykonštruované a politicky motivované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet