Na hlavný obsah

Rusko chce do konca mája definitívne odstúpiť od dohody o otvorenom nebi

Zvrátiť to môže iba jasné prehlásenie USA, že sa k dohode vrátia.

Rusko chce do konca mája definitívne odstúpiť  od dohody o otvorenom nebi
Na archívnej snímke zo 7. mája 2016 strategický bombardér typu Tu-95 vojenských vzdušných síl Ruskej federácie. Foto: TASR/AP

Rusko do konca mája zavŕši procedúry okolo svojho odstúpenia od dohody o otvorenom nebi, pokiaľ Spojené štáty jasne a jednoznačne nevyhlásia, že sa k dohode vracajú. Ruský postoj oznámil podľa agentúry Interfax vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov.

Mnohostranná dohoda umožňuje vykonávať vzájomné kontrolné prelety nad územiami signatárskych štátov. Minulý rok od nej odstúpili USA, čo prezident Donald Trump vysvetlil tým, že dohodu nedodržiavala Moskva. Začiatkom tohtoročného januára Moskva oznámila, že od dohody odchádza tiež.

Ruská vláda v najbližších dňoch predloží príslušný zákon prezidentovi a následne parlamentu, uviedol Gavrilov.

Dohoda nemôže byť jednostranná, mieni Rusko

Rusko podľa Gavrilova vyjadrilo „principiálnu pripravenosť“ vrátiť sa k dohode, ale len v prípade, že Spojené štáty „jasne a jednoznačne“ oznámia svoje rozhodnutie v rovnakom duchu. Podľa ruského diplomata ale zatiaľ všetko smeruje k zániku dohody. Nemyslí si, že má zmysel očakávať, že by Rusko pristúpilo na jednostranné ústupky. Pri zachovaní aktuálnej situácie budú ruské procedúry okolo odstúpenia od zmluvy zavŕšené do konca mája.

Ruský denník Kommersant poznamenal, že americký prezident Joe Biden počas volebnej kampane označoval Trumpove rozhodnutie odstúpiť od dohody o otvorenom nebi za chybné. Tento mesiac ale vyšlo najavo, že USA plánujú zlikvidovať lietadlá, ktoré v rámci dohody používali.

Interfax pripomenul, že dohodu o otvorenom nebi podpísalo 24. marca 1992 v Helsinkách 23 členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Rusko ratifikovalo dohodu 26. mája 2001 a v súčasnosti sa k nej hlási 34 krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet