Na hlavný obsah

Súd s AstraZenecou: Právnici EÚ žiadajú okamžité dodávky vakcín z britských závodov

Británia tvrdí, že vývoz vakcín nikdy neblokovala.

Súd s AstraZenecou: Právnici EÚ žiadajú okamžité dodávky vakcín z britských závodov
Na snímke balenia s vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Právnici Európskej únie pri stredajšom (28. 4.) prvom vypočutí na bruselskom súde v spore s firmou AstraZeneca vzniesli požiadavku na okamžité dodanie vakcíny z britských tovární spoločnosti. Európska komisia v pondelok (26. 4.) zažalovala britsko-švédsku firmu za nedodržanie zmluvy na dodávku vakcín proti ochoreniu COVID-19. Týmto krokom chce zabezpečiť rýchlejší prísun vakcín do členských krajín. AstraZeneca ale trvá na tom, že znížením dodávok zmluvu neporušuje.

„Žiadame dodávky do konca júna a tiež žiadame, aby sa s okamžitou účinnosťou používali všetky továrne uvedené v zmluve,“ povedal pred súdom právnik zastupujúci EÚ Rafael Jafferali.

„Zmluva vymenúva viacero tovární, ktoré mala AstraZeneca využiť, a do dnes ich AstraZeneca v rozpore so zmluvou nevyužíva,“ dodal Jafferali. Právny zástupca firmy Hakim Boularbah tvrdil opak. „Neexistuje žiadna povinnosť používať tieto továrne,“ hájil AstraZenecu.

Spoločnosť tvrdí, že nemá dosť výrobných kapacít a najprv musí naplniť podmienky kontraktu s Britániou, ktorý Londýn uzavrel skôr ako Brusel. Komisia však nie je spokojná s vysvetleniami.

V zmluve medzi EÚ a AstraZenecou sú uvedené štyri závody vyrábajúce vakcíny, dva z nich v Británii. Firma do EÚ dodala preparáty vyrábané v závodoch v Belgicku a Holandsku, ale nevyviezla do krajín EÚ žiadne vakcíny vyrobené v britských závodoch, ktoré prevádzkujú spoločnosti Oxford Biomedica a Cobra Biologics. Z kontraktu tiež vyplýva, že závod firmy Catalent v USA, vyrábajúci tiež vakcínu AstraZeneca, môže slúžiť ako podporný dodávateľ látky.

AstraZeneca podľa informácií agentúry Reuters ospravedlňuje neuskutočnenie dodávok z Británie poukazom na dohody, ktoré jej bránia vakcínu vyvážať. Ani Spojené štáty teraz nechcú tento preparát vyvážať do Európy. EÚ, naopak, blokuje vývoz očkovacej látky vyrábanej v Holandsku v závode, ktorý prevádzkuje firma Halix.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v stredu večer v reakcii na súd v Bruseli uviedol, že jeho krajina nikdy neblokovala vývoz vakcín z Británie a ani v budúcnosti nemá v úmysle obmedzovať vývoz farmaceutických výrobkov, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet