Na hlavný obsah

Ukrajinskí tajní začali protiteroristické cvičenie pri Kryme

Koná sa v čase zvýšeného napätia na východe Ukrajiny.

Ukrajinskí tajní začali protiteroristické cvičenie pri Kryme
Ukrajinský vojak. Foto: SITA/AP

Ukrajinská spravodajská bezpečnostná služba SBU začala rozsiahle protiteroristické cvičenie v Chersonskej oblasti, ktorá na juhu krajiny hraničí s Krymom okupovaným Ruskom. Informujú o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na oznámenie, ktoré zverejnila SBU v stredu (14. 4.).

Na cvičení sa podľa agentúry Ukrinform zúčastňujú jednotky SBU, ukrajinských ozbrojených síl, pohraničnej stráže, polície a útvaru špeciálnych prepravných prostriedkov. Veľká pozornosť je pri manévroch venovaná prímorskej pobrežnej zóne a „administratívnej hranici s dočasne okupovaným územím Krymskej autonómnej republiky,“ oznámila SBU.

Výcvik má prebiehať „v podmienkach čo najviac priblížených reálnym.“ Pod zvýšenou ochranou budú strategicky dôležité objekty a infraštruktúry Chersonskej oblasti. Ide predovšetkým o námorné prístavy, energetické objekty, letiská, mosty a zariadenia na ťažbu plynu.

Cvičenie SBU sa koná v čase zvýšeného napätia okolo oblastí na východe Ukrajiny ovládaných proruskými separatistami, ktoré podľa Kyjeva podporuje Moskva, a to aj vojensky. Tá popiera priame zapojenie do konfliktu. Rusko pri hraniciach s Donbasom a na Kryme v poslednom čase zhromaždilo veľké armádne sily údajne pre možné zámery Kyjeva vojensky zasiahnuť proti povstalcom. Ukrajina na druhej strane varuje, že sústreďovanie ruských vojsk pri hraniciach znamená riziko ruskej ozbrojenej agresie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet