Na hlavný obsah

Útočník vo Francúzsku dobodal policajnú úradníčku, jej kolegovia ho postrelili

Motív činu zatiaľ nie je jasný.

Útočník vo Francúzsku dobodal policajnú úradníčku, jej kolegovia ho postrelili
Na snímke policajti blokujú cestu zábranami neďaleko miesta útoku na policajnej stanici vo francúzskom meste Rambouillet. Foto: TASR/AP

Vo francúzskom meste Rambouillet došlo v piatok (23. 4.) k tragickému útoku, ktorý sa skončil smrťou policajnej úradníčky. Muž ju dobodal pri vchode na policajnú stanicu, zraneniam na mieste podľahla. Jej kolegovia útočníka s nožom postrelili a zatkli. Neskôr v nemocnici na následky postrelenia zomrel, uviedla agentúra AFP. Vyšetrovaním prípadu sa začala zaoberať protiteroristická prokuratúra.

Motív páchateľa zatiaľ nie je jasný. Do Rambouillet, ktoré leží asi 60 kilometrov juhozápadne od Paríža, prišiel po správe o útoku minister vnútra Gérald Darmanin aj premiér Jean Castex.

„Republika dnes stratila jednu zo svojich hrdiniek bežných dní, a to pri barbarskom a veľmi zbabelom čine,“ uviedol Castex.

Útočníkom bol 36-ročný muž, ktorý prišiel do Francúzska pred niekoľkými rokmi s Tuniska. Vyšetrovania prípadu sa ujala protiteroristická prokuratúra a zabitie sa posudzuje ako možný teroristický čin. Tunisan bol v krajine legálne a nemal žiadny záznam v registri trestov. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov napísala, že v čase útoku nevykrikoval islamistické heslá.

K útoku došlo okolo poludnia, keď sa pracovníčka polície vracala zo svojej obedňajšej prestávky. Žena vo veku 49 rokov na komisariáte pracovala ako recepčná a útočník jej spôsobil zranenia na krku. Na mieste zomrela aj napriek rýchlemu zásahu hasičov, ktorí jej poskytovali prvú pomoc.

V posledných rokoch sa vo Francúzsku odohralo niekoľko smrtiacich útokov na policajtov, niektoré z nich spáchali islamisti. Napríklad v roku 2019 zamestnanec parížskej policajnej prefektúry, ktorý sa hlásil k radikálnej verzii islamu, dobodal štyroch svojich kolegov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet