Na hlavný obsah

V Bukurešti vznikne európske centrum kybernetickej bezpečnosti

Pôjde o prvú pracovnú agentúru EÚ v Rumunsku.

V Bukurešti vznikne európske centrum kybernetickej bezpečnosti
Na snímke obrovská vlajka Európskej únie pred budovou parlamentu počas Dňa Európy 9. mája 2013 v Bukurešti. Foto: TASR

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok (20. 4.) prijala nariadenie, ktoré má umožniť zriadenie Centra kompetencií v oblasti kybernetickej bezpečnosti so sídlom v Bukurešti. Pôjde o prvú pracovnú agentúru EÚ, ktorá bude sídliť na území Rumunska.

Nový orgán EÚ bude mať na starosti investície do výskumu, technológií a priemyselného rozvoja s cieľom posilniť bezpečnosť internetu a iných kľúčových sieťových a informačných systémov.

Centrum bude prideľovať finančné prostriedky určené na kybernetickú bezpečnosť z programov Horizont Európa a Digitálna Európa. Bude úzko spolupracovať s Agentúrou EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA) a tiež so sieťou národných koordinačných centier určených členskými štátmi EÚ. Kooperovať bude aj s predstaviteľmi priemyslu, akademických a výskumných organizácií a relevantných združení občianskej spoločnosti s cieľom zlepšovať a šíriť odborné znalosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti v celej Únii.

Nariadenie ešte pred jeho zverejnením v Úradnom vestníku EÚ musí odsúhlasiť aj Európsky parlament. Účinnosť nadobudne 20 dní po svojom zverejnení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet