Na hlavný obsah

Poľsko sa vyzbrojí tureckými dronmi, ktoré sa osvedčili nad Karabachom

Poľská armáda bude nimi disponovať na budúci rok.

Poľsko sa vyzbrojí tureckými dronmi, ktoré sa osvedčili nad Karabachom
Na snímke bezpilotné lietadlo tureckej proveniencie Bayraktar. Foto: TASR/AP

Poľsko dostane od spojenca v Severoatlantickej aliancii Turecka 24 bojových bezpilotných lietadiel. Potvrdil to v pondelok 24. mája turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po podpise dohody s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Ankare. Informujú agentúry DPA a AP.

„Podpísaním tohto dokumentu Turecko prvýkrát vo svojich dejinách exportuje bezpilotné lietadlá do krajiny, ktorá je členom NATO i Európskej únie,“ povedal na spoločnej tlačovej konferencii Erdogan. Podľa Dudu je vojenská spolupráca medzi partnermi v NATO niečo „úplne prirodzené“. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak už cez víkend avizoval, že Varšava nakúpi od Turecka 24 bojových bezpilotných lietadiel typu Bayraktar TB2.  Vyzbrojené budú protitankovými strelami a kontrakt bude zahŕňať aj logistický a výcvikový balík.

Prvé dodávky dorazia do Poľska v roku 2022. Tieto drony možno použiť ako útočné a „osvedčili sa vo vojnách vo východnej Európe“, citovala Blaszczaka agentúra DPA. Vysvetlila, že drony Bayraktar zohrali dôležitú úlohu pri nedávnom víťazstve Azerbajdžanu nad Arménskom v konflikte o Náhorný Karabach.

Turecko predtým predalo drony okrem Azerbajdžanu aj Ukrajine a Kataru. Ankara je známa využívaním bojových bezpilotných lietadiel aj v cezhraničných operáciách proti kurdským militantom v Sýrii a Iraku, komentuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet