Na hlavný obsah

USA odsúdili „antisemitské“ výroky Erdogana na adresu Izraela

Biden má podľa tureckého prezidenta "krvavé ruky".

USA odsúdili „antisemitské“ výroky Erdogana na adresu Izraela
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: SITA/AP

Spojené štáty v utorok (18. 5.) ostro kritizovali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za jeho údajne „antisemitské“ výroky v súvislosti s útokmi izraelských ozbrojených síl v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Spojené štáty dôrazne odsudzujú nedávne antisemitské komentáre prezidenta Erdogana týkajúce sa židov a považujú ich za trestuhodné,“ uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. „Vyzývame prezidenta Erdogana a ďalších tureckých vedúcich predstaviteľov, aby sa zdržali štvavých poznámok, ktoré by mohli podnietiť ďalšie násilnosti,“ dodal.

Erdogan Izrael obvinil z terorizmu voči Palestínčanom. „Sú to vrahovia, a to až takí, že zabíjajú päť- až šesťročné deti,“ povedal. Na adresu amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý vyjadril  Izraelu diplomatickú podporu, uviedol, že má „krvavé ruky“.

Najnovšie udalosti pravdepodobne ešte viac poškodia vzájomné vzťahy Turecka a USA, konštatuje AFP. Keď demokrat Biden v januári nastúpil do úradu, prisľúbil, že voči Erdoganovi, ktorého označil za autokratického vládcu, zaujme tvrdší postoj než jeho predchodca Donald Trump.

V apríli Biden navyše prijal zásadné rozhodnutie, keď systematické vyvražďovanie približne 1,5 milióna etnických Arménov Turkami v rokoch 1915 – 1918 označil za genocídu. Biden a Erdogan sa napriek napätým vzťahom Washingtonu a Istanbulu dohodli, že v júni sa po prvý raz stretnú na okraji summitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet