Na hlavný obsah

Vakcíny od AstraZenecy a Pfizer/BioNTech sú učinné aj proti indickému variantu

Priaznivé správy priniesla britská štúdia.

Vakcíny od AstraZenecy a Pfizer/BioNTech sú učinné aj proti indickému variantu
Na snímke vľavo očkovacia látka konzorcia Pfizer/BioNTech a vpravo AstraZeneca. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti AstraZeneca sú po podaní oboch dávok účinné aj proti variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii. Vyplýva to z výsledkov štúdie anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE), informovala v nedeľu (23. 5.) na svojej webovej stránke stanica BBC.

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech mala dva týždne po podaní druhej dávky 88 % účinnosť proti tzv. indickému variantu, píše BBC. Proti tzv. britskému variantu mala účinnosť 93 %. Účinnosť AstraZenecy proti indickému variantu bola po druhej dávke 60 % v porovnaní so 66-percentnou efektivitou proti britskej mutácii.

Rozdiel v účinnosti týchto dvoch vakcín sa podľa PHE dá vysvetliť tým, že vakcínou Pfizer sa v Spojenom kráľovstve začalo očkovať skôr. Údaje takisto ukázali, že na dosiahnutie maximálnej účinnosti vakcíny od AstraZenecy je potrebný dlhší čas.

Po prvej dávke mali obe očkovacie látky proti tzv. indickému variantu účinnosť len 33 %, pričom proti britskému variantu bola táto účinnosť v takomto prípade 50 %, píše BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet