Na hlavný obsah

Vo veku 64 rokov zomrel bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik

Ftáčnik, ktorý pôsobil aj ako minister školstva, bol otcom troch detí.

Vo veku 64 rokov zomrel bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik
Na snímke z roku 2020 Milan Ftáčnik. Foto: TASR

Vo veku 64 rokov zomrel bývalý primátor Bratislavy, exminister školstva a vysokoškolský pedagóg Milan Ftáčnik. Na sociálnej sieti o tom informoval podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD).

Ftáčnik sa narodil 30. októbra 1956 v Bratislave. Vyštudoval odbor teoretickej kybernetiky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde neskôr získal aj titul docenta. Pôsobil aj na Katedre umelej inteligencie či Katedre počítačovej grafiky a spracovania obrazu.

V rokoch 1990 až 1998 bol poslancom Národnej rady SR ako člen Strany demokratickej ľavice (SDĽ). Vo volebnom období 1998-2002 zastával post ministra školstva. Po rozporoch vo vedení SDĽ predčasne odstúpil a založil novú stranu – Sociálnodemokratickú alternatívu (SDA), ktorej sa stal aj predsedom. Tá sa neskôr zlúčila so Smerom-SD.

Pôsobil aj v komunálnej politike – už ako nezávislý kandidát – keď v rokoch 2006-2010 bol starostom mestskej časti Bratislava-Petržalka. V rokoch 2010-2014 zastával post primátora hlavného mesta.

Po tom, ako sa z politiky stiahol, sa opäť vrátil k učeniu. Od roku 2014 pracoval na Katedre aplikovanej informatiky na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. Medzi jeho profesionálne záujmy patrili oblasť spracovania obrazovej informácie, vizuálnej bezpečnosti, reforma verejnej správy, vzdelávacia politika a informatizácia spoločnosti.

Bol ženatý a zároveň otcom troch detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko