Na hlavný obsah

Keby sa snem Za ľudí konal teraz, jedna skupina by odišla zo strany, myslí si Remišová

Podľa Kamenického spieva strana svoju labutiu pieseň.

Keby sa snem Za ľudí konal teraz, jedna skupina by odišla zo strany, myslí si Remišová
Na snímke zľava podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) a poslanec NR SR za Smer-SD Ladislav Kamenický. Foto: TASR, RTVS, koláž: RTVS

„Problémy budeme riešiť vo vnútri strany, o sneme rozhoduje kolektívny orgán.“ Povedala to 12. júna v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová k súčasnému vnútrostraníckemu sporu.

Mimoriadny snem, na ktorom by sa mal voliť nový predseda strany a žiada ho viacero členov, neodmieta, avšak „keby sa konal teraz v napätej situácii, buď by odišla zo strany jedna skupina, alebo druhá“. Chce, aby sa všetky spory vyriešili vo vnútri strany.

Každý má inú predstavu

Podľa nej vznikli v Za ľudí dve skupiny, pričom každá má inú predstavu. Frakcia ministerky spravodlivosti (Za ľudí) žiada spomenutý snem. Remišová však pripomenula vyjadrenie tejto skupiny, že neodíde z klubu a bude podporovať koalíciu. Aj preto má podľa nej spor „nulový dosah na zvyšok koalície“.

Snem podľa nej nebude dovtedy, „kým sa situácia neupokojí“. Nepovedala na otázku, či by sa novým predsedom strany mohol stať Juraj Šeliga, ktorý naznačil ambíciu kandidovať. Pôvodne o ňom Remišová hovorila ako o kompromisnom kandidátovi.

K nezvoleniu Tomáša Lehotského za podpredsedu parlamentu a stiahnutiu jeho nominácie na tento post povedala, že nevidela dôvod na to, aby mal funkciu, ktorá je najvyššou ústavnou funkciou strany Za ľudí, niekto z búriacej sa frakcie. Nové meno na túto pozíciu zatiaľ strana nemá a funkcia zatiaľ ostane neobsadená. „Mal by to byť človek, ktorý chce pracovať pre občanov,“ vyjadrila sa.

Kamenický: Vytváranie frakcií je smiešne

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) v Rádiu Slovensko odkázal Remišovej, že sa „zubami-nechtami drží svojej predsedníckej funkcie“. „Je pre mňa smiešne, že v strane, ktorá má 3,5 % preferencie, sa tvoria nejaké frakcie,“ skonštatoval.

Strana Za ľudí podľa neho spieva svoju labutiu pieseň. „Tieto konflikty neprispievajú žiadnej strane, my v Smere sme svoje spory vyriešili pragmaticky,“ povedal ešte k dávnejšiemu odchodu poslancov okolo Petra Pellegriniho po vlaňajších voľbách zo strany.

Dodal, že Slovensko sleduje „rozvrat vlády“ a čuduje sa, „ako takto môže fungovať štát“. Myslí si, že možné referendum o predčasných parlamentných voľbách by aj preto mohlo byť úspešné.

Mikulec má dôveru Remišovej

Remišová k zásahu Úradu inšpekčnej služby v priestoroch NAKA povedala, že ako opozičná poslankyňa upozorňovala na nečinnosť inšpekcie, ktorá podľa nej žiaden väčší prípad nedotiahla do konca.

„Teraz inšpekcia nabehne do elitnej vyšetrovacej jednotky NAKA a zoberie spisy, ktoré sa týkajú najmocnejších – originály spisov, čo je neštandardné – oligarchov a kamarátov Smeru,“ povedala. Podľa zistení RTVS inšpekcia vo štvrtok (10. 6.) zaistila šesť vyšetrovacích spisov, z toho sú iba dva originály takzvaných živých prípadov.

Kamenický pripomenul stretnutie najvyšších štátnych predstaviteľov v priestoroch Slovenskej informačnej služby (SIS). Podľa neho sa tam „prerokúvala správa, ktorá hovorí, že pod vedením ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) pôsobí skupina cielených svedkov, ktorí majú držať vo väzbe nevinných ľudí a kriminalizovať členov predošlej vlády“.

Podľa Remišovej potrebuje SIS hĺbkovú reformu a najlepšie by ju bolo „rozpustiť a postaviť nanovo“.

Opozičný Smer iniciuje odvolávanie Mikulca. Mimoriadna schôdza bude v utorok 15. júna. „Minister vnútra má moju dôveru,“ poznamenala v tejto súvislosti Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko