Na hlavný obsah

Vatikán mení cirkevné právo. Prvýkrát priamo hovorí o sexuálnom zneužívaní

Na zmene začal pracovať ešte predchádzajúci pápež.

Vatikán mení cirkevné právo. Prvýkrát priamo hovorí o sexuálnom zneužívaní
Na snímke Námestie svätého Petra vo Vatikán. Foto: TASR/AP

Vatikán mení cirkevné právo, ktoré teraz prvýkrát explicitne hovorí o trestnosti sexuálneho zneužitia dospelých veriacich kňazmi. Cirkevnému stíhaniu ale budú v prípade obvinenia zo sexuálneho útoku po novom čeliť aj laici zastávajúci funkcie vo vnútri katolíckej cirkvi. Informovala o tom agentúra AP. Na novom znení jednej z kníh Kódexu kanonického práva o trestných sankciách v cirkvi sa začalo pracovať už pred 14 rokmi za Benedikta XVI., predchodcu súčasného pápeža Františka. Zmeny majú nadobudnúť účinnosť tento rok v decembri.

Najpodstatnejšiu zmenu prinášajú články 1395 a 1398 nového kódexu. Tie uznávajú, že obeťami sexuálneho násilia zo strany kňazov, ktorí sa ho dopustili na základe zneužitia svojho postavenia a autority, môžu byť aj dospelí. Podľa AP cirkev reformou práva reaguje na kritiku a problémy, pred ktoré ju postavili kauzy sexuálneho zneužívania kňazmi po celom svete.

Šiesta kniha Kódexu kanonického práva ale nanovo formuluje aj priestupky týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí a maloletých, uviedla agentúra AFP. Kým predtým cirkevné právo tieto prečiny trestalo na základe vágneho článku o porušení šiesteho prikázania desatora (nezosmilníš) a kňazského celibátu, teraz hovorí priamo o trestoch za sexuálne zneužívanie, ktoré definuje oveľa podrobnejšie.

Pápež František sa k problému sexuálneho zneužívania v cirkvi rázne postavil čoskoro po nástupe do úradu v roku 2013. V roku 2014 ako prvá hlava katolíckej cirkvi prijal vo Vatikáne skupinu obetí zneužívania a počas svojich zahraničných ciest sa takýmto obetiam niekoľkokrát verejne ospravedlnil. V roku 2019 vydal dekrét, podľa ktorého musia kňazi i rehoľníci okamžite hlásiť predstavenému či priamo Vatikánu sexuálne zneužívanie aj jeho krytie. Zrušil tiež takzvané pápežské tajomstvo, ktoré pri vyšetrovaní mravnostných deliktov zaväzovalo k vysokému stupňu dôvernosti a bolo často kritizované ako spôsob, ktorým cirkev pomáha chrániť páchateľov sexuálneho násilia, umlčovať jeho obete a zadržiavať informácie pred policajnými orgánmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet