Na hlavný obsah

Vyše 200 000 domácností v Austrálii ostalo bez elektriny

Na juhovýchode krajiny vyčíňajú silný vietor a lejaky.

Vyše 200 000 domácností v Austrálii ostalo bez elektriny
Potrhané elektrické vedenie a popadané stromy v dôsledku silného vetra a dažďov. Foto: SITA/AP

Viac ako 200 000 domácností zostalo vo štvrtok (10. 6.) na juhovýchode Austrálie bez dodávok elektrického prúdu po tom, ako oblasť zasiahol silný víchor a lejaky.

Živel pozhadzoval stromy, uväznil niekoľko ľudí v ich autách a domovoch a spôsobil záplavy, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť, napísala agentúra AP.

Mohutný vietor, dosahujúci v nárazoch až 119 kilometrov za hodinu, a dážď postihli štát Viktória s metropolou Melbourne. Na niektorých miestach napršalo až 20 centimetrov zrážok.

Počasie sa už v oblasti upokojilo, podľa meteorológov ale naďalej hrozí nebezpečenstvo záplav v dôsledku zvýšenia hladiny riek, a s tým spojených povodní.

Jedna obeť, jedno vážne zranenie

Východne od Melbourne museli evakuovať ľudí z asi 220 domov. Obeťou záplav sa stal muž medzi 60 a 70 rokmi, ktorého auto zatopila voda. Ďalšiu ženu museli hospitalizovať s poranením hlavy, keď na jej dom spadol strom.

Pre záplavy, zosuvy pôdy a spadnuté stromy museli tiež zatvoriť niekoľko veľkých ciest.

Štát Nový Južný Wales, ktorý s Viktóriou susedí, sa medzitým potýka s veľmi chladným počasím a hustým snežením. V Austrálii sa teraz začína zimné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet