Na hlavný obsah

Biden stojí za svojím rozhodnutím stiahnuť vojakov z Afganistanu

Povedal to v špeciálnom prejave k aktuálnej situácii v krajine.

Biden stojí za svojím rozhodnutím stiahnuť vojakov z Afganistanu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americká misia v Afganistane nikdy nemala za úlohu budovať národ. Povedal v pondelok (16. 8.) prezident Spojených štátov Joe Biden pri obhajobe svojho rozhodnutia stiahnuť amerických vojakov z krajiny.

Biden uviedol, že mal možnosť buď pokračovať v dohode, ktorú vyjednala administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa, alebo ponechať amerických vojakov aj naďalej v Afganistane.

„Minuli sme cez bilión dolárov. Poskytli sme im všetky prostriedky, ktoré potrebovali. Dali sme im šancu určiť si svoju vlastnú budúcnosť. Jediné, čo sme im nemohli dať, je vôľa bojovať za túto budúcnosť,“ vysvetlil americký prezident.

Dodal, že americkí vojaci by nemali bojovať a zomierať vo vojne, v ktorej odmietajú bojovať samotní afganskí vojaci. Priznal však, že situácia sa vystupňovala oveľa skôr než očakávali.

USA budú aj naďalej podporovať afganský ľud. Zároveň oznámil, že sa podarilo zatvoriť americkú ambasádu v Afganistane a bezpečne transportovať diplomatov. V nasledujúcich dňoch sa očakáva evakuácia tisícok ďalších amerických občanov.

„Ak Taliban zaútočí na našich ľudí, odpoveď USA bude rýchla. Budeme ich chrániť devastačnou silou,“ zdôraznil Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet