Na hlavný obsah

Nemecko vedie rokovania s Talibanom o evakuácii Afgancov

Predstavitelia oboch strán sa stretli v Dauhe.

Nemecko vedie rokovania s Talibanom o evakuácii Afgancov
Na ilustračnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Nemecko od štvrtka (19. 8.) rokuje v katarskej Dauhe s afganským islamistickým hnutím Taliban o evakuácii Afgancov. Oznámilo to nemecké ministerstvo zahraničia. Nemecká armáda hlási, že z Kábulu doteraz letecky zachránila 1 649 ľudí z 38 krajín.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas, ktorého mnohí kritizujú za podcenenie včasného stiahnutia Afgancov pracujúcich v nemeckých službách, odstúpiť nehodlá. Nemecko medzitým na okamžitú pomoc pre afganských utečencov vyčlenilo 100 miliónov eur.

Cez letecký most do Taškentu sa evakuovalo vyše 500 ľudí

Rozhovory s Talibanom, ktoré podporili okrem ministra vnútra Horsta Seehofera tiež opoziční Zelení, vedie niekdajší nemecký veľvyslanec v Afganistane Markus Potzel. V Dauhe, kde má Taliban dlhé roky svoju politickú kanceláriu, Potzel spolupracuje s ďalšími medzinárodnými predstaviteľmi.

Nemecká armáda oznámila, že cez letecký most medzi Kábulom a hlavným mestom Uzbekistanu Taškentom jedenásť dokončených evakuačných letov prepravilo 1 649 ľudí. Z Taškentu, ktorý je ústredným prestupovým bodom nemeckej operácie, evakuovaní odlietajú do Nemecka.

Berlín poskytol aj financie

Okrem prijímania Afgancov, ktorí pracovali v nemeckých službách, chce Berlín podporiť utečencov zostávajúcich v regióne. Berlín už vyčlenil 100 miliónov eur, ktoré dostanú humanitárne organizácie starajúce sa o ľudí v krajinách susediacich s Afganistanom.

Minister Maas pod ostrou kritikou

Sociálny demokrat Maas, ktorý čelí tvrdej kritike nielen od opozície, ale aj od koaličnej konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej, odstúpiť nechce. V rozsiahlom rozhovore, ktorý poskytol magazínu Der Spiegel povedal, že na odchod z funkcie nemyslí.

„Verte tomu, alebo nie, v posledných dňoch myslím len na jediné, a to vyvodiť dôsledky z chýb, ktoré sme všetci urobili a dostať z Afganistanu čo najviac ľudí,“ povedal. Maas tiež vyhlásil, že spoluzodpovednosť nesie aj Spolková spravodajská služba (BND), ktorá podľa neho vývoj v Afganistane zle odhadla. Dodal, že všetky rozhodnutia vychádzali z týchto zlých analýz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet