Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo varovalo Taliban, aby z Afganistanu neútočil na Západ

Británia sa obáva, že Afganistan bude základňou teroristov.

Spojené kráľovstvo varovalo Taliban, aby z Afganistanu neútočil na Západ
Na archívnej snímke britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v utorok (17. 8.) varoval Taliban pred využitím Afganistanu ako základne pre prípravu teroristických útokov na Západ. Západní spojenci sa zase podľa Raaba musia snažiť pozitívne ovplyvňovať islamistické hnutie, ktoré prevzalo kontrolu nad krajinou po stiahnutí amerických vojenských jednotiek. Povedal to v rozhovore so stanicou Sky News.

Západ sa má snažiť o umiernenie Talibanu

Západ musí byť vo vzťahu k Talibanu vecný. Mal by sa pokúsiť o umiernenie radikálov a presvedčenie hnutia o tom, že by malo byť viac „inkluzívne“, uviedol šéf britskej diplomacie.

„Afganistan nesmie byť nikdy zneužitý na plánovanie teroristických útokov na Západ. V tomto smere máme za sebou 20 úspešných rokov,“ oznámil Raab.

Británia sa obáva, že návrat Talibanu k moci otvorí dvere bojovníkom teroristickej organizácie Al-Káida 20 rokov po tom, ako 11. septembra 2001 uskutočnila útoky v New Yorku a Washingtone.

Musíme použiť všetky páky, tvrdí Raab

„Chceme urobiť všetko, čo je v našich silách. Pokúsime sa zmierňovať a uplatňovať pozitívny vplyv na tento režim prostredníctvom celého radu diplomaticko-ekonomických sankčných opatrení. Musíme použiť všetky páky, ktoré máme k dispozícii,“ vyhlásil britský šéf diplomacie.

„Nebudem sa od tohto pohľadu dištancovať,“ reagoval minister zahraničia na poznámku moderátora, že Taliban je „banda hrdlorezov“. „Ale teraz sú pri moci a my sa s touto realitou musíme vyrovnať. Chceme vyskúšať, či existuje spôsob, ako tento režim zmierniť,“ dodal.

Podľa Raaba sa už upokojuje situácia na medzinárodnom letisku Hamída Karzáího v Kábule. Pre dramatický vývoj a evakuácie tam v ostatných hodinách panovali zmätky. Letisko zaplavili tisíce Afgancov, ktorí chceli utiecť z krajiny. Najmenej päť ľudí prišlo o život a prevádzku letiska museli na niekoľko hodín prerušiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet