Na hlavný obsah

Zemetrasenie na Haiti si už vyžiadalo cez 2 000 obetí

Zranených je vyše 12 000 obyvateľov.

Zemetrasenie na Haiti si už vyžiadalo cez 2 000 obetí
Muži prenášajú telo chlapca, ktorý zomrel pri zemetrasení na Haiti. Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych následkom silného zemetrasenia, ktoré počas uplynulého víkendu zasiahlo Haiti, stúpol na 2 189. Informovala o tom v noci na štvrtok (19. 8.) tlačová agentúra DPA, citujúc tamojší úrad civilnej obrany.

Počet zranených takisto vzrástol na vyše 12 200, pričom 332 osôb je stále nezvestných. Záchranné práce pokračujú, zatiaľ čo mnoho preživších stále naliehavo čaká potrebnú podporu. Zemetrasenie s magnitúdou 7,2 udrelo v sobotu ráno.

Problémy s distribúciou pomoci

Haiti má vážne problémy s distribúciou humanitárnej pomoci. Tá dosiaľ dorazila len do dvoch najväčších miest v postihnutej oblasti na juhozápade karibskej krajiny, do Les Cayes a Jeremie. Menšie komunity zatiaľ zanedbali a žiadajú vládu o pomoc, napísali miestne noviny Le Nouvelliste.

Podľa úradov distribúciu pomoci skomplikoval prechod tropickej búrky Grace cez región a s ním spojené nepriaznivé počasie. Mnohým lokalitám chýbajú potraviny, lieky a stany. Zemetrasenie zničilo približne 37 000 domov a poškodilo ďalších takmer 47 000 budov.

Podľa údajov Detského fondu OSN (UNICEF) postihla táto prírodná katastrofa 1,2 milióna obyvateľov Haiti.

Zemetrasenie zasiahlo miesta neďaleko obce Saint Louis du Sud ležiacej východne od mesta Les Cayes, v hĺbke zhruba desať kilometrov. Haiti na zemetrasenie nebolo pripravené, a to napriek tomu, že pustošivé otrasy si tam v roku 2010 vyžiadalo vyše 220 000 obetí.

Situácii nepomáha ani politická kríza

Situáciu v krajine zhoršuje i hlboká politická kríza, ktorá sa ešte zintenzívnila začiatkom júla po atentáte na haitského prezidenta Jovenela Moiseho v jeho sídle.

Pomoc Haiti už prisľúbili Spojené štáty, Kuba, Ekvádor, Mexiko, Čile, Argentína, Peru, Venezuela, ale aj Dominikánska republika susediaca s Haiti na ostrove Hispaniola. Európska únia vyčlenila na humanitárnu pomoc pre Haiti tri milióny eur. Využijú ich na financovanie najnaliehavejších potrieb obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet