Na hlavný obsah

Francúzsko je náš kľúčový spojenec, tvrdia Spojené štáty v súvislosti so sporom o nákup ponoriek

Francúzsko prizvalo svojich veľvyslancov na konzultácie do vlasti.

Francúzsko je náš kľúčový spojenec, tvrdia Spojené štáty v súvislosti so sporom o nákup ponoriek
Na ilustračnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty zopakovali, že Paríž je pre nich nevyhnutným spojencom. Urobili tak krátko po tom, ako Francúzsko v piatok (17. 9.) povolalo späť do vlasti na konzultácie svojich veľvyslancov v USA a v Austrálii. K tomuto kroku sa Francúzi uchýlili pre novú strategickú spoluprácu medzi USA, Austráliou a Spojeným kráľovstvom, v dôsledku ktorej Canberra zrušila mnohomiliardovú zákazku na nákup francúzskych ponoriek. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Francúzsko je nezameniteľný partner a náš najstarší spojenec. Nášho vzťahu si veľmi ceníme,“ oznámil hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price. Washington dúfa, že v najbližších dňoch bude pokračovať diskusia o tejto otázke na najvyššej úrovni, a to aj na budúcotýždňovom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, doplnil Price. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken už skôr uviedol, že Spojené štáty prikladajú vzťahom s Francúzskom zásadnú hodnotu.

Austrália oznámila, že rozhodnutie Francúzska odvolať veľvyslanca v Canbere mrzí. Očakáva, že obe krajiny budú v mnohých iných oblastiach spolupracovať.

Konzultácie žiadal francúzsky prezident

„S ľútosťou berieme na vedomie rozhodnutie Francúzska odvolať veľvyslanca v Austrálii,“ uviedlo vo vyhlásení austrálske ministerstvo zahraničných vecí. „Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Francúzskom v mnohých otázkach spoločného záujmu, ktoré vychádzajú zo spoločných hodnôt,“ doplnilo ministerstvo.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian v piatok oznámil, že na žiadosť prezidenta Emmanuela Macrona sa rozhodol okamžite pozvať veľvyslancov v Spojených štátoch a v Austrálii späť do Paríža na konzultácie. Výnimočné rozhodnutie podľa neho odôvodňuje závažnosť oznámenia, ktoré urobili Austrália a Spojené štáty.

Spojené Štáty, Austrália a Spojené kráľovstvo v stredu (15. 9.) oznámili, že zakladajú bezpečnostné partnerstvo, ktoré má zabezpečiť mier a stabilitu v juhovýchodnej Ázii. Pakt má okrem iného pomôcť Austrálii získať americké ponorky na jadrový pohon. Austrália preto zrušila dohodu o nákupe francúzskych konvenčných ponoriek v hodnote 40 miliárd dolárov, ktorú podpísala v roku 2016.

Agentúra AFP uviedla, že je to po prvýkrát, čo Francúzsko pristúpilo k povolaniu svojich veľvyslancov v USA a v Austrálii ku konzultáciám. Obe krajiny patria medzi tradičných spojencov Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet