Na hlavný obsah

Heger: Rozhodnutie generálnej prokuratúry otvorilo otázky, dajme priestor odborným hlasom

Narážal na možnú úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku.

Heger: Rozhodnutie generálnej prokuratúry otvorilo otázky, dajme priestor odborným hlasom
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Foto: RTVS

„Dôverujem bezpečnostným zložkám – polícii, súdom aj prokuratúre. Musíme dôverovať inštitúciám, na tom stojí demokratická spoločnosť.“ Vyhlásil to premiér SR Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Povedal to v súvislosti s nedávnym rozhodnutím obvineného Petra Kovaříka skončiť vo funkcii policajného prezidenta k 15. septembru či Generálnou prokuratúrou (GP) SR, ktorá v utorok (31. 8.) zrušila obvinenia voči bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému, ale aj obvinenia voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi či manželom Arpášovcom.

Pocity ako po prehre spravodlivosti

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) označil postup GP SR za neštandardný, generálny prokurátor Maroš Žilinka ho vo štvrtok (2. 9.) obhajoval. Heger tvrdí, že sa mu ozvalo viacero ľudí, ktorí „sa cítia, akoby spravodlivosť utrpela silnú porážku“.

„Čakali sme na vysvetlenie GP SR, a to otvorilo ďalšie otázky. Je na čase, aby do toho vstúpili odborné hlasy,“ uviedol v sobotu (4. 9.) narážajúc na to, že koaličná rada sa dohodla na vzniku pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať aj paragrafom 363 Trestného poriadku, na základe ktorého došlo aj k zrušeniu spomenutých obvinení.

„Dajme priestor týmto odborníkom, aby nám povedali, kde je hranica v Trestnom poriadku a kto má mať aké kompetencie,“ skonštatoval predseda vlády pre RTVS s tým, že k možnej úprave paragrafu 363 sa vláda zaviazala už vo svojom programovom vyhlásení.

Proti úplnému zrušeniu spomenutého paragrafu je hnutie Sme rodina. Jeho predseda a šéf NR SR Boris Kollár hrozil odchodom hnutia z vlády, keby sa na tom koalícia dohodla. Heger si nemyslí, že existencia koalície závisí len od vôle Sme rodiny. Doplnil, že je proti predčasným voľbám a vláda podľa neho do veľkej miery napĺňa svoje výzvy.

Premiér o Kovaříkovi aj Mikulcovi

K dobrovoľnému odstúpeniu Kovaříka z funkcie Heger uviedol, že „toto by sa za vlády Roberta Fica (Smer-SD) nikdy nestalo“. K voľbe nového šéfa polície podotkol, že musí byť najmä transparentná.

„Zákonný spôsob, akým sa môže ustanoviť policajný prezident, musíme rešpektovať. Som za to, aby sa o takéto funkcie uchádzali najlepší z najlepších,“ podčiarkol.

Zopakoval, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorý bude v septembri čeliť odvolávaniu z funkcie, má jeho dôveru. Koalícia neumožnila opozícii otvoriť dve mimoriadne schôdze k vysloveniu nedôvery Mikulcovi iniciované Smerom-SD, k čomu Heger poznamenal, že úplne prvú takúto schôdzu umožnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko