Na hlavný obsah

Domovy sociálnych služieb sa už môžu prihlasovať na tretiu očkovaciu dávku

Výjazdový tím vyšle ministerstvo zdravotníctva.

Domovy sociálnych služieb sa už môžu prihlasovať na tretiu očkovaciu dávku
Pracovníci mobilnej očkovacej jednotky počas očkovania klientov v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov v bratislavskej mestskej časti Rača v máji 2021. Foto: TASR

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spustilo pre domovy sociálnych služieb (DSS) registráciu na tretiu očkovaciu dávku proti covidu. Oznámil to vo štvrtok (7. 10.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že prihlásiť sa môže každý klient a zamestnanec, ktorý má o to záujem.

Slúži na to e-mail vakcinacia@employment.gov.sk. Ministerstvo práce žiadosti zaeviduje a posúdi, či je v poriadku potrebná dokumentácia a odošle ich na ministerstvo zdravotníctva. To vyšle vakcinačné tímy na základe zverejneného poradia podaných žiadostí.

Novinkou je, že do DSS príde výjazdový tím už pri záujme piatich ľudí, doteraz ich bolo potrebných dvadsať. Popritom môžu dostať prvú dávku tí, ktorí ešte nie sú zaočkovaní a prejavia o ňu záujem.

Ministerstvo k tomuto kroku podľa Krajniaka pristúpilo nielen na základe existujúcich štúdií, ktoré hovoria o tom, že tretia dávka môže napomôcť k ochrane pred covidom. „Máme aj praktickú skúsenosť s tým, že  klienti alebo zamestnanci, ktorí boli zaočkovaní hneď na začiatku vo februári a dostali covid, majú v porovnaní s tými, ktorí boli zaočkovaní neskôr o trošku horšie priebehy ochorení. V oboch prípadoch platí, že tí, ktorí sú zaočkovaní a je jedno kedy, majú oveľa lepší priebeh ochorenia ako tí, ktorí neboli očkovaní,“ vysvetlil.

Potvrdil, že vakcín je dostatok. Podľa predbežného záujmu, ktoré si rezort zisťoval, sa chce preočkovať približne 50 percent plne zaočkovaných zamestnancov a klientov DSS.

Navýšené zdroje na opatrovateľskú starostlivosť

Krajniak zároveň oznámil, že rezort práce navýšil sumu na opatrovateľskú službu z 55 miliónov na viac ako 60 miliónov eur. Ide o zdroje z eurofondov. Ministerstvo z ušetrených peňazí v rámci Európskeho sociálneho fondu, doplní ďalších 5,5 milióna eur.

„Našou prioritou je, aby opatrovateľská starostlivosť bola každému, kto ju potrebuje, poskytovaná u neho doma,“ vyhlásil.

Na základe predbežných informácií by sa touto sumou malo pomôcť 4 100 opatrovateľom, ktorí sa starajú o viac 6 400 klientov. Prvé kolo žiadostí sa už skončilo. S 266 úspešnými žiadateľmi ministerstvo uzatvorí zmluvy do konca októbra. Možnosť prihlasovať sa do druhého kola sa ukončí v priebehu novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko