Na hlavný obsah

Pri výbuchu nálože v aute v sýrskom meste Afrín zomreli najmenej 4 ľudia

Totožnosť útočníkov zatiaľ nie je známa.

Výbuch nálože umiestnenej v aute v pondelok (11. 10.) na trhovisku v severosýrskom meste Afrín zabil najmenej 4 ľudí a ďalších 12 zranil. Oblasť kontrolujú bojovníci sýrskej opozície, ktorí majú podporu Turecka. Kto za útokom stojí, nie je jasné. S odvolaním sa na záchranárov a organizácie, ktoré konflikt v Sýrii monitorujú, o tom informovala agentúra AP.

Bomba explodovala na trhovisku v meste Afrín v provincii Halab. Dobrovoľníci zo Sýrskej civilnej obrany, ktorá operuje v opozíciou kontrolovaných oblastiach, uviedli, že sa bilancia obetí bude zrejme zvyšovať. Medzi mŕtvymi je podľa nich jedna žena.

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá sídli v Spojenom kráľovstve, uviedla, že o život prišlo šesť ľudí, vrátane opozičných bojovníkov. Doplnila, že telá boli popálené. Ďalších 12 ľudí, vrátane 2 detí, utrpelo zranenia.

Auto vybuchlo v centre mesta neďaleko stanovišťa ozbrojenej islamistickej skupiny, ktorá je v mieste dominantnou silou a ktorá si hovorí Armáda islamu, uviedla SOHR.

Turecko a jeho spojenci z radov sýrskych opozičných bojovníkov získali kontrolu nad Afrínom v roku 2018. Pri operácii vyhnali miestnych kurdských bojovníkov a niekoľko tisíc kurdských obyvateľov sa muselo vysídliť.

Turecko označuje kurdských bojovníkov, ktorí predtým kontrolovali Afrín, za teroristov. Odvtedy sa v oblasti odohrala séria útokov na turecké ciele. V Afríne bolo spáchaných niekoľko útokov pomocou výbušnín v autách. Páchatelia sa pritom k činom väčšinou nehlásia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet