Na hlavný obsah

Začal súdny proces s talianskym exministrom vnútra Matteom Salvinim

Obvinili ho z únosu i zanedbania úradných povinností.

Začal súdny proces s talianskym exministrom vnútra Matteom Salvinim
Na snímke bývalý taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Na súde v Palerme sa v sobotu (23. 10.) začal proces s bývalým talianskym ministrom vnútra Matteom Salvinim, ktorý je obžalovaný z únosu v súvislosti s blokovaním vylodenia migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

V auguste 2019 krátko pred svojím odchodom z vlády Salvini nepovolil okamžité vylodenie 147 migrantov, ktorí boli na palube lode mimovládnej organizácie Open Arms. Za „nelegálne zadržiavanie osôb“ mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Proces sa de facto rozbehol už 15. septembra, okamžite bol ale odložený na súčasný termín. Pojednávanie, ktoré sa začalo o 11.00 h, sa týkalo procesných záležitostí, ako sú žiadosti o zaradenie nových materiálov do súdneho spisu a navrhovaného zoznamu svedkov.

Súd podľa agentúry ANSA prijal všetky návrhy, čo okrem iného znamená, že prokuratúra môže predvolať aj talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho alebo Salviniho nástupkyňu na ministerstve vnútra Lucianu Lamorgeseovú.

Svedčiť môže aj americký herec Richard Gere, ktorý 9. augusta 2019 prišiel na palubu lode, aby sa informoval o zdravotnom stave migrantov a odovzdal im ovocie, zeleninu a vodu.

Salvini je okrem únosu obvinený aj zo zanedbania úradných povinností. V auguste 2019 ako minister vnútra niekoľko dní odmietal lodi spomínanej španielskej mimovládnej organizácie prideliť prístav, kde by mohla zakotviť. Vylodenie viac ako stovky migrantov nakoniec povolil až po takmer troch týždňoch, keď to nariadila sicílska prokuratúra.

Šéf krajne pravicovej strany Liga, ktorý posledné dva roky nezastáva žiadnu vládnu funkciu, avšak ktorému naďalej patrí senátorské kreslo, sa v sobotu dostavil na súd.

„Povedzte mi, aký je seriózny proces, v ktorom príde z Hollywoodu svedčiť o mojich zlých činoch Richard Gere?“ oznámil Salvini pri odchode zo súdnej budovy. Začínajúci súd označil za „politický proces zorganizovaný ľavicou“.

Súd hrozil Salvinimu aj pre podobnú kauzu z júla 2019, keď nedovolil okamžité vylodenie zhruba 130 afrických migrantov zachránených v Stredozemnom mori. Okrem asi 15 z nich vrátane tehotnej ženy a detí, museli ostatní čakať niekoľko dní v prístave na lodi pobrežnej stráže Gregoretti, kým niektoré krajiny EÚ sľúbili, že ich prevezmú.

Uzatváranie prístavov a čakanie na rozdelenie migrantov medzi únijné štáty bolo súčasťou prísnej protiimigračnej politiky talianskeho ministra vnútra z rokov 2018 a 2019. Túto politiku mnohí Taliani vítali v situácii, keď do ich krajiny mierili zo severnej Afriky tisíce ľudí, zatiaľ čo ďalšie desaťtisíce už boli v talianskych utečeneckých centrách.

Agentúra AFP si všíma, že proces na súde v Palerme sa začal v momente, keď do prístavu v juhosicílskom meste Pozzallo dorazila ďalšia loď s migrantmi. Na palube plavidla nemeckej mimovládnej organizácie Sea Watch bolo 406 ľudí, ktorých posádka nabrala pri sérii operácií pri brehoch Líbye.

Z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyplýva, že do Talianska tento rok priplávalo už skoro 50 000 utečencov, z ktorých približne polovica pochádza z Tuniska, Egypta alebo Bangladéša.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet