Na hlavný obsah

Bielorusko chystá ďalší repatriačný let pre migrantov

Lukašenko chce pomáhať aj tým, ktorí sa chcú dostať do EÚ.

Bielorusko chystá ďalší repatriačný let pre migrantov
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko sa chystá zorganizovať druhý repatriačný let pre migrantov, ktorí sa chcú vrátiť do vlasti. Uviedol to v pondelok (22. 11.) bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na stretnutí s guvernérom Hrodnianskej oblasti Uladzimirom Karanikom. Informovala o tom agentúra BelTA.

„Pokúsime sa splniť priania týchto ľudí. Ich želania sú pre nás nevyhnutnosťou. Vyjadrili svoje prianie vrátiť sa do Iraku, Sýrie a my sme, ako viete, zorganizovali let. Chytáme ďalší let koncom mesiaca, ak bude dosť ľudí pripravených na to, vrátiť sa domov,“ povedal Lukašenko.

Dodal, že utečenci, ktorí sú momentálne v Bielorusku a chcú sa dostať do Európskej únie, sa domov vrátiť nechcú. Zdôraznil, že Bielorusko je im pripravené pomôcť aj v tomto smere, a to vrátane legálneho vstupu do krajín Únie.

Bielorusko bude podporovať aj tých, čo chcú ísť do EÚ

„Chcú sa dostať do Nemecka a Poľska. Pokúsime sa im pomôcť, ako len to pôjde. Spoločne s nimi budeme žiadať, aby im bol umožnený vstup do Nemecka. Ako sme sa teraz dozvedeli, chodia tam nielen dúfajúc v lepší život, ale aj preto, aby sa opätovne stretli so svojimi rodinami,“ povedal Lukašenko.

„Rád by som zopakoval, že budeme pomáhať všetkým, ktorí sa chcú vrátiť domov. S tým nie je žiaden problém. Budeme však tiež podporovať tých, ktorí sa sa chcú dostať do Európy,“ dodal.

Prvé lietadlo s vyše 431 irackými migrantmi odletelo z Minsku do Bagdadu (s medzipristátím v meste Arbíl) vo štvrtok (18. 11.).

Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk už nebude brániť migrantom v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu. Migranti následne začali prichádzať do Poľska, Litvy aj Lotyšska.

EÚ obviňuje Lukašenkov režim z toho, že migrantov vysiela na hranice zmienených krajín zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet