Na hlavný obsah

Merkelová podporila Poľsko v ochrane hraníc s Bieloruskom

Varovala Bielorusko pred novými sankciami.

Merkelová podporila Poľsko v ochrane hraníc s Bieloruskom
Na snímke bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová v migračnej kríze na poľsko-bieloruskej hranici plne podporila Poľsko.

Na spoločnej tlačovej konferencii s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym vo štvrtok (25. 11.) tiež povedala, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko využíva migrantov ako hybridnú zbraň. Varovala, že Bielorusko by pre krízu mohlo čeliť novým sankciám Európskej únie (EÚ).

„Ak nenastane žiadny pokrok a ak vývoj pôjde naďalej súčasným smerom, potom môžu prísť nové sankcie,“ uviedla Merkelová. Chce tiež, aby ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil Lukašenkovi, že nemožno migrantov zneužívať ako hybridnú zbraň. Žiada, aby sa migrantom dostalo náležitej starostlivosti a aby sa mohli vrátiť späť do svojich vlastí.

Morawiecki: Bránime hranice celej EÚ

Morawiecki zopakoval, že Poľsko bráni nielen svoje hranice, ale aj nemecké a celej EÚ pred novou migračnou vlnou. Zdôraznil tiež, že Varšava trvá na tom, aby sa akéhokoľvek riešenia krízy priamo zúčastňovala.

„Uplatňujeme zásadu, podľa ktorej nesmie byť nič o nás bez nás. Lukašenkovo konanie nás priamo postihuje, preto chceme byť súčasťou spoločného riešenia,“ povedal poľský premiér. Merkelová potom za hlavnú označila nevyhnutnosť koordinácie všetkých diplomatických krokov.

Morawiecki s Merkelovou hovorili aj o situácii na Ukrajine, kde rastie napätie na východnej hranici s Ruskom. Kancelárka, ktorú v decembri vystrieda vo funkcii sociálny demokrat Olaf Scholz, povedala, že ľutuje neochotu Putina usporiadať ešte do konca jej úradovania vrcholné rokovania o Ukrajine.

Dodala, že rovnako ako v prípade Bieloruska je Európa pripravená aj v otázke krízy na Ukrajine prikročiť k sankciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet