Na hlavný obsah

Migranti sa znova pokúšali prekročiť poľskú hranicu

Vstup novinárov do oblasti sa zrejme uvoľní.

Migranti sa znova pokúšali prekročiť poľskú hranicu
Migranti spia v logistickom centre neďaleko mesta Hrodna na bielorusko-poľských hraniciach. Foto: TASR/AP

Zhruba 150 migrantov sa v noci na pondelok (22. 11.) neúspešne pokúsilo prejsť hranicu z Bieloruska do Poľska blízko obce Dubicze Cerkiewne. Pohraničná stráž uviedla, že za celú nedeľu (21. 11.) zaznamenali na poľsko-bieloruskom pohraničí bezmála 350 podobných pokusov.

Informácie o dianí na hranici je ťažké overiť z nezávislých zdrojov, pretože pre výnimočný stav v poľskom pohraničnom pásme nemajú do oblasti prístup novinári či humanitárne organizácie.

Ochrancovia ľudských práv vinia Varšavu, že migrantov, ktorým sa podarí preniknúť do Poľska, bezpečnostné zložky zatlačujú späť cez hranicu a neumožnia im požiadať o azyl.

Podľa hraničnej stráže sa za nedeľu pokúsilo ilegálne vkročiť z Bieloruska do Poľska 346 ľudí. „Príslušníci pohraničnej stráže vydali 58 osobám rozkaz na opustenie krajiny. Zvyšné pokusy boli zmarené. Za napomáhanie (k nelegálnemu prechodu hranice) boli zatknuté tri osoby – dvaja občania Sýrie a jeden Gruzínec,“ oznámili na twitteri poľskí pohraničníci.

Prístup novinárov

Hovorkyňa poľskej hraničnej stráže Anna Michalská v pondelok podľa agentúry PAP uviedla, že úrady čoskoro začnú vydávať priepustky do pohraničného pásma obmedzenému počtu novinárov.

Zákaz vstupu do tejto oblasti majú žurnalisti od 2. septembra. Podľa hovorkyne sú teraz v regióne Podlesie prítomní zástupcovia 170 médií, pričom možnosť navštíviť pohraničie dostane 20 až 30 z nich.

Poľsko tiež plánuje zorganizovať charterové lety, ktoré by do Iraku dopravili tých migrantov, ktorým poľské úrady zamietli azylovú ochranu, dodala Michalská.

Poľský prezident Andrzej Duda povedal týždenníku Siete, že Lukašenko zrejme cielil svoju akciu s migrantmi zámerne na Poľsko. A to preto, že svoju hranicu „tvrdo bránime“ a že chcel ukázať pripravenosť ísť do fyzického stretu so Západom.

Čo s nimi?

Na bieloruskej strane hraničného priechodu Kuźnica-Bruzhi medzitým úrady obnovili zásobovanie utáborených migrantov základnými potrebami. Bieloruská štátna agentúra BelTA zverejnila snímky, ako vojaci rozdávajú čaj, sušienky, jogurty a tvaroh migrantom v skladisku premenenom na núdzové ubytovanie.

Podľa agentúry DPA nie je jasné, čo sa teraz s migrantmi bude diať. V Bielorusku sú momentálne experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Podľa bieloruských úradov doteraz hospitalizovali okolo 100 migrantov, z ktorých niektorí majú zápal pľúc. Panujú obavy zo šírenia koronavírusu v stiesnených podmienkach provizórneho ubytovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet