Na hlavný obsah

Prešiel celými USA i Európou, naspieval nesmrteľné hity. Art Garfunkel oslavuje 80 rokov

Folkové duo tvoril s Paulom Simonom.

Prešiel celými USA i Európou, naspieval nesmrteľné hity. Art Garfunkel oslavuje 80 rokov
Na archívnej snímke Art Garfunkel (vľavo) a Paul Simon (vpravo s gitarou) počas koncetu. Foto: TASR/AP

Mrs. Robinson, El Cóndor Pasa či The Sound of Silence. Folkové hity speváckeho dua Simon & Garfunkel sprevádzajú generácie ľudí v Spojených štátoch, ale aj po celom svete. Arthur Ira „Art“ Garfunkel, člen tejto dvojice, v piatok (5. 11.) oslavuje 80. narodeniny.

Garfunkel sa narodil 5. novembra 1940 v štvrti Forest Hills v New Yorku. S hudbou sa stretol už ako štvorročný, keď mu jeho otec zaobstaral prístroj na nahrávanie zvuku. „Spievanie a možnosť nahrávať si vlastný hlas – toto ma zblížilo s hudbou viac ako čokoľvek iné,“ uvádza Garfunkel pre svoj web.

Začínali ako Tom a Jerry

Po prvý raz vystupoval so svojim hudobným partnerom, Paulom Simonom, ešte ako šiestak na základnej škole. Ako tínedžeri, v roku 1957 zložili a nahrali v Sandovom štúdiu v New Yorku skladbu Hey Schoolgirl. Nahrali ju pod názvom Tom & Jerry, Garfunkel vystupoval pod menom Tom Graph a Simon pod menom Jerry Landis. 

Toto zoskupenie však nemalo dlhú pôsobnosť. Garfunkel odišiel na Columbia Univerzity, aby študoval matematiku, Simon na Queens College, kde študoval angličtinu. „Bol som to dieťa, ktoré chcelo nájsť nejakú cestu k ‚dobrému životu‘,“ okomentoval svoje rozhodnutie Garfunkel. Hudbe sa venoval aj popri škole, vydal niekoľko sólových piesní pod menom Artie Garr.

Spolupráca dala vzniknúť viacerým hitom

Hudobné odlúčenie Simona a Garfunkela však netrvalo dlho. V roku 1960 prvýkrát vystúpili pod názvom Simon & Garfunkel. V októbri 1964 vydali debutový album s názvom Wednesday Morning 3:AM. Na singli vyšla skladba Sound Of Silence a v Spojených štátoch sa v januári 1966 dostala na 1. miesto hitparády.

Predaj platní prevýšil sumu milión kópií. Dvojica v roku 1967 spolupracovala s režisérom Mike Nicholsom na nahrávaní soundtracku k filmu Abslovent, v ktorom zažiaril Dustin Hoffman – a odtiaľto pochádza aj známy hit Mrs. Robinson.

Úspešná dvojica ukončila spoluprácu v apríli 1970. Jej výsledkom bolo päť výborných štúdiových albumov. Neprekonateľným bol piaty Bridge Over Troubled Water z januára 1970. V anglickom rebríčku albumov sa táto platňa dostala na 1. miesto, udržala sa v ňom 304 týždňov, teda skoro päť rokov.

Nachádza sa na nej aj anglická verzia známej peruánskej skladby El Cóndor Pasa. Simon & Garfunkel príležitostne vystupovali aj po rozchode a v roku 1990 ich ako duo uviedli do Rokenrolovej siene slávy. Dôvod rozchodu je však dodnes predmetom špekulácií.

Okrem speváka aj náruživý chodec

Po rozpade folkovej dvojice sa Garfunkel hudobne tvoril, vydal sólové albumy ako napríklad Angel Clare, The Animal’s Christmas alebo Breakaway. Okrem hudby sa však začal venovať aj na umelca pomerne zvláštnemu koníčku – diaľkovej chôdzi.

Začiatkom 80. rokov tri týždne pešo prechádzal Japonskom, v rokoch 1984 až 1996 postupne prešiel pešo celou Amerikou. V období, keď s diaľkovým chodením začínal, bol podľa vlastných slov po prvý raz skutočným autorom. Cieľom jeho cesty po USA bolo „cítiť spojenie s Amerikou každým krokom.“

Garfunkel sa prešiel aj Európou, v roku 1998 začal na západnom pobreží Írska, odkiaľ postupne prešiel pešo až do Istanbulu.

V roku 2003 spolu so Simonom získali cenu Grammy za celoživotné dielo, na ceremoniáli, pri ktorom vystúpili s piesňou The Sound of Silence. Dvojica spolu hrala aj v roku 2005 v New Yorku na benefičnom koncerte pre oblasti postihnuté hurikánom Katrina. Rok predtým oznámili, že spolu absolvujú svetové turné.

Dosiaľ posledným albumom Arthura Garfunkela je Some Enchanted Evening, ktorý vyšiel v roku 2007.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet