Na hlavný obsah

Zdravotníci dostanú jednorazovú odmenu vo výške 350 eur

Pocítia ju na výplatách v januári.

Zdravotníci dostanú jednorazovú odmenu vo výške 350 eur
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matoviè (OĽANO) počas tlačovej konferencie na tému Odmeny zdravotníkom Foto: TASR

Zdravotníci a zamestnanci domovov sociálnych služieb dostanú jednorazovú odmenu vo výške 350 eur. Oznámil to po piatkovom (17. 12.) rokovaní vlády premiér Eduard Heger (OĽANO). Odmenu zdravotníci dostanú v januárovom výplatnom termíne.

Nárok na odmenu budú mať zamestnanci štátnych i súkromných zdravotníckych zariadení, dostanú ich aj študenti medicíny, ktorí už sú zamestnaní v nemocniciach či ambulanciách, priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Peniaze dostanú teda lekári, sestry či iní zdravotnícki zamestnanci.

Peniaze navyše dostanú aj zamestnanci domovov sociálnych služieb, ale aj vybratých zariadení, ktoré poskytujú sociálnu kuratelu a sociálnoprávnu kuratelu detí, informoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Odmeny skončia na účtoch odhadom 32 000 zamestnancov, dodal.

„Zamestnanci domovov sociálnych služieb pracujú veľmi zodpovedne a obetavo, dokonca sa im darí v porovnaní s jarnou pandemickou vlnou v oveľa zvýšenej miere chrániť životy najmä starších klientov,“ konštatoval.

Zamestnávatelia musia nahlásiť zamestnancov

Zamestnávatelia od pondelka (20. 12.) od 07.00 h budú nahlasovať zamestnancov do systému odmeňovania určeného na zber dát a vytvoreného Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI), tento zber potrvá do stredy (22. 12.) 22.00 h. Odmenu teda dostane každý zamestnanec, ktorého jeho zamestnávateľ zahlási do systému.

„Ministerstvo zdravotníctva následne zašle týmto zamestnávateľom, ktorí sa zapojili do systému odmeňovania, v stanovenom termíne finančné prostriedky, ktoré následne zamestnávateľ rovnomerne prerozdelí medzi všetkých nahlásených zdravotníckych pracovníkov v januári roku 2022 v mzde za mesiac december 2021,“ priblížil Lengvarský.

Matovič: Hospodárime zodpovedne

Peniaze na odmeny pôjdu zo štátneho rozpočtu. Na odmeny pre zdravotníkov sa vyčlení 50 705 746 eur, pre pracovníkov domovov sociálnych služieb to bude asi 15 miliónov eur, informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Vďaka zodpovednému hospodáreniu sa nám podarilo vyhradiť peniaze na odmeny a som rád, že oba rezorty – tak zdravotníctva ako práce, sociálnych vecí a rodiny, zareagovali na túto možnosť veľmi promptne,“ uviedol Matovič. Dodal, že schválené odmeny nie sú výsledkom protestných akcii záchranárov a ostatných zdravotníkov, ale chystali ich už dlhšie.

Proti špeciálnym odmenám pre zdravotníkov nebola žiadna z koaličných strán a žiadny z ministrov, vláda sa na nich zhodla jednohlasne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko