Na hlavný obsah

Muž, ktorého nezastavila ani obrna. Franklin Delano Roosevelt viedol USA viac ako 12 rokov

Bol hlavou USA aj počas druhej svetovej vojny.

Muž, ktorého nezastavila ani obrna. Franklin Delano Roosevelt viedol USA viac ako 12 rokov
Na snímke 32. americký prezident Franklin Delano Roosevelt. Foto: ČTK

Americký prezident, ktorý previedol Spojené štáty druhou svetovou vojnou, Franklin Delano Roosevelt, sa narodil pred 140 rokmi – 30. januára 1882 v Hyde Parku v New Yorku do bohatej rodiny Jamesa a Sary Delano Rooseveltových ako jedináčik. Prezidentom bol od roku 1932 nepretržite 4 volebné obdobia.

Jeho bratrancom z piateho kolena bol americký prezident Theodore Roosevelt, ktorého do úradu Američania zvolili v roku 1901. Už počas štúdia ho začal obdivovať a napodobňovať, píše dejepisecký portál history.com.

Za manželku si v roku 1905 vzal neter Theodora Roosevelta a svoju vlastnú vzdialenú sesternicu Annu Eleanor Rooseveltovú, s ktorou mal 4 synov, piaty zomrel v detskom veku.

Franklin Roosevelt je absolventom Harvardu a vyštudoval právo na Kolumbijskej univerzite a pracoval ako úradník v právnickej firme na Wall Street. V roku 1910 vstúpil do politiky a ako demokrat získal kreslo v štátnom senáte v silne republikánskom okrese Dutchess.

Roosevelt prekonal aj obrnu

V roku 1920 sa stal nominantom demokratov na post viceprezidenta. V roku 1921 ochorel ako 39-ročný na obrnu, ktorá ho dostala na invalidný vozík. Húževnatým úsilím, najmä plávaním, sa naučil chodiť aspoň pri krátkych vzdialenostiach, a kandidoval na úrad guvernéra New Yorku, za ktorého ho zvolili v roku 1928.

Za prezidenta USA ho po prvý raz zvolili v novembri 1932 a to bol začiatok jeho jedinečného politického pôsobenia – štyroch volebných období v prezidentskom kresle. V čase, keď prebral úrad, bolo v krajine viac ako 24 percent nezamestnaných a väčšina bánk bola zatvorená.

Bol pokrokovým prezidentom

Počas prvých sto dní navrhol program reforiem (New Deal program, o ktorom hovoril už počas predvolebnej kampane), ktoré mali obnoviť obchod a hospodárstvo, znížiť nezamestnanosť a pomôcť ľuďom, ktorí prišli o farmy a domovy.

Hoci v roku 1935 už bolo badateľné oživenie hospodárstva, biznismeni a banky neboli reformami nadšení napríklad aj preto, že Roosevelt už v roku 1933 zrušil zlatý štandard nariadením, ktoré každému občanovi USA prikázalo odovzdať všetko zlato štátu pod pokutou 10 000 dolárov alebo 10 rokov väzenia.

Iným zákonom podporil robotníkov – bol to tzv. Wagnerov zákon podpísaný 5. júla 1935 – umožňujúci robotníkom vstupovať do odborových organizácií, rokovať so zamestnávateľmi a brániť svoje záujmy aj štrajkom.

Roosevelt bol pokrokovým prezidentom, jeho žena Eleanor ho povzbudila k tomu, aby do federálnych funkcií vymenoval viac žien ako ktorýkoľvek predchádzajúci prezident; do federálnych pracovných programov zahrnul aj Američanov čiernej pleti.

Zo začiatku vojny zastával neutralitu

Keď v septembri 1939 začala druhá svetová vojna, USA spočiatku zachovávali neutralitu. Po obsadení Francúzska Nemeckom však začali všemožne podporovať Spojené kráľovstvo. Do vojny vstúpili až po napadnutí Pearl Harboru Japonskom v decembri 1941.

Keď sa schyľovalo k porážke fašizmu, Roosevelt sa zúčastnil konferencie na Jalte 4. až 11. februára 1945 na polostrove Krym v bývalom ZSSR, na ktorej sa rokovalo o usporiadaní sveta po skončení vojny.

Po návrate z Jalty sa jeho zdravotný stav zhoršil natoľko, že 12. apríla 1945 počas pobytu v kúpeľoch Warm Springs v štáte Goergia v USA zomrel na mozgovú porážku vo veku 63 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet