Na hlavný obsah

Pred 475 rokmi sa v Rusku ujal moci Ivan IV. Hrozný

Stal sa prvým ruským cárom.

Pred 475 rokmi sa v Rusku ujal moci Ivan IV. Hrozný
Na snímke prvý ruská cár Ivan IV. Hrozný. Foto: twitter/Frank Mcdonough

Pred 475 rokmi 16. januára 1547 zasadol na ruský trón cár Ivan IV., známy ako Ivan Hrozný. Stal sa prvým ruským cárom a počas jeho vlády boli prijaté viaceré reformy.

Ceremónia sa konala v chráme Nanebovzatia Panny Márie v moskovskom Kremli. Ivan viedol dlhotrvajúce a zväčša neúspešné vojny proti Švédsku a Poľsku a v snahe zaviesť vojenskú disciplínu a centralizovanú správu zaviedol teror proti dedičnej šľachte.

Vládcom sa stal už ako trojročný

Ivan IV. Hrozný, celým menom Ivan Vasilievič, bol synom moskovského veľkokniežaťa Vasilija III. a jeho druhej manželky Jeleny Glinskej. Hneď po smrti svojho otca sa formálne stal vládcom už ako trojročný, v skutočnosti však panovnícke povinnosti vykonávala jeho matka Jelena. Tá v jeho mene vládla až do svojej smrti v roku 1538, píše životopisný portál britannica.com.

Smrť oboch Ivanových rodičov slúžila na oživenie bojov rôznych šľachtických frakcií o kontrolu nad osobou mladého kniežaťa a o moc. Roky 1538 – 1547, tak boli obdobím vražedných sporov medzi klanmi vojenskej kasty nazývanej bojari. Ich neustály boj o vládu na úkor kráľovstva Ivana vo veľkej miere ovplyvnil a vštepil mu celoživotnú nechuť k bojarom.

Keď sa Ivan IV. v roku 1547 ujal vlády, mal iba 17 rokov. Začiatok jeho vlády sa niesol v znamení reforiem štátnej správy a presadzovaniu centrálnej absolutistickej moci cára na úkor bojarov.

Ivan IV. Hrozný v kaplnke.
Ivan IV. Hrozný v kaplnke. Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

V roku 1564 sformoval opričninu – ruské územie priamo podriadené cárovej vláde. Tento systém mal cárovi zaistiť poslušnosť opričníkov, ktorých plánoval použiť v ozbrojenom boji proti bojarom, ktorí sa priečili jeho absolutistickej moci.

Obdobie jeho vlády je významné aj tým, že sa počas nej v Rusku rozšíril vynález kníhtlače.

Rusko bolo počas Ivanovej vlády často vo vojnovom stave. Na juhovýchode zlikvidoval Ivan IV. vládu Tatárov a pripojil Kazanský a Astrachánsky chanát k Moskovskej Rusi.

Územie rozširoval ďalej smerom na východ a prvýkrát umožnil Rusom kolonizovať časť západnej Sibíri. Zároveň zaviedol niektoré zákony obmedzujúce slobodný pohyb roľníkov.

Jeho krutosť pramenila zo strachu

Užší kontakt s Európou získal Ivan IV. počas livonských vojen. V tomto dlhoročnom konflikte Ivan bojoval so Švédskom, Poľskom a Litvou. Vojny Moskovskú Rus značne vyčerpali a Rusku aj tak nezabezpečili prístup k Baltskému moru.

Tieto neúspechy negatívne ovplyvnili Ivanovu osobnosť a jeho psychické zdravie. Jeho povestná krutosť pramenila v jeho podozrievavosti a strachu o seba samého. Bezcitne a nemilosrdne začal pristupovať k svojim otvoreným nepriateľom, akými boli napríklad bojari, ale aj k svojmu najbližšiemu okoliu.

Medzi jeho najneľudskejšie činy patrí napríklad to, že surovo zbil svoju nevlastnú tehotnú dcéru, ktorá potom potratila. O rok neskôr v hádke zavraždil svojho vlastného syna Ivana, ktorého obviňoval zo spolčenia sa s nepriateľmi.

Ivan IV. zomrel v roku 1584 a krajinu zanechal v chaose. Na jeho miesto nastúpil bezdetný a duševne postihnutý Fiodor Ivanovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet