Na hlavný obsah

Blanár hovorí o cenzúre. Šipoš k boju proti dezinformáciám: Vojna je aj na internete

OĽANO podporí prítomnosť vojakov.

Juraj Blanár a Michal Šipoš
Na snímke zľava podpredseda parlamentu i strany Smer-SD Juraj Blanár a šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v diskusnej relácii O 5 minút 12.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Podľa podpredsedu parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) sa zaviedla „cenzúra v rozpore s ústavou“. Vyhlásil to v nedeľnej (27. 2.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke RTVS. Reagoval na zmenu legislatívy, podľa ktorej sa tiež menia právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu či aktivity na internete.

Parlament schválil túto legislatívu v súvislosti s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine. „To, čo sa vláda snaží urobiť, je posunúť jednostranné videnie,“ skonštatoval. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš na to reagoval, že „vojna sa nevedie len raketami a tankami, ale v mysliach a srdciach ľudí a na internete“.

Pod tlakom môžu otočiť

Situáciu prirovnal k pandémii koronavírusu. „Na začiatku sa všetci ľudia spojili, tlieskali zdravotníkom. Na základe dezinformácií sa o rok neskôr chodili vyhrážať týmto lekárom,“ povedal s tým, že v krajine sú weby, ktoré platia „ruskí trollovia“, aby „masírovali verejnú mienku na Slovensku“.

Ľudia podľa neho pod tlakom dezinformačných portálov „môžu otočiť a hovoriť to, čo hovorí (ruský prezident Vladimir) Putin“, ktorý označuje inváziu ruských vojsk za „vojenskú operáciu“ a „mierovú misiu“. Týmto pojmami ju označujú aj ruské médiá. Šipoš dodal, že systém je zadefinovaný a musí prísť podnet od Slovenskej informačnej služby či Vojenského spravodajstva na zablokovanie nejakého webu.

„Nepotrebujeme hneď, aby sa tu zatvárali ústa niekomu, kto má iný pohľad. Máme to v Trestnom zákone zadefinované,“ pomyslel si Blanár, ktorý narážal na paragraf zameraný na vojnovú propagandu. Pripomenul, že Smer-SD v parlamente podporil rezolúciu odsudzujúcu ruskú agresiu.

Vojaci NATO a systém Patriot

K možnej prítomnosti nemecko-holandských jednotiek NATO a systému Patriot na východnej hranici SR Šipoš povedal, že je „všetkými desiatimi za to, aby vojaci NATO prišli brániť naše územie, aby mali ľudia na Slovensku pocit bezpečia a mohli pokojne spať“. „Som za čo najrýchlejšie prijatie, parlament by to mal prijať na macovej schôdzi,“ priblížil.

Blanár k tejto téme za Smer-SD jasné stanovisko nedal na rozdiel od iného opozičného poslanca Petra Pellegriniho, ktorý v Sobotných dialógoch uviedol, že ich prítomnosť podporí. Blanár sa odvolal na slová prezidentky, premiéra či ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS), ktorí hovorili, že Slovensko nie je ohrozené vojenským konfliktom.

„Ak tu bude náznak toho a budeme to vidieť zadefinované v návrhu, zvážime to a povieme, či to podporíme. Nechceme dopredu hovoriť zmienky,“ vyjadril sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko