Na hlavný obsah

Farmaceutické spoločnosti zlyhali pri dodávaní vakcín do chudobnejších štátov, tvrdí Amnesty International

Ich zlyhanie viedlo k ľudskoprávnej katastrofe.

Farmaceutické spoločnosti zlyhali pri dodávaní vakcín do chudobnejších štátov, tvrdí Amnesty International
Na archívnej snímke z februára 2021 dodávka vakcín v rámci programu COVAX do Pobrežia Slonoviny. Foto: TASR/AP

Amnesty International upozorňuje, že aj napriek varovaniam a početným odporúčaniam farmaceutické spoločnosti zlyhali pri dodávaní vakcín do chudobnejších štátov.

„Farmaceutickí giganti sa namiesto pomoci odmietali podeliť o svoje poznatky a technológie, účtovali si vysoké ceny za vakcíny a uprednostňovali dodávky do bohatých krajín,“ informuje medzinárodná mimovládna organizácia.

Len minulý rok bolo pritom vyrobených desať miliárd dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Keby sa všetky vyrobené vakcíny spravodlivo distribuovali do všetkých krajín sveta, mohlo byť koncom roka 2021 zaočkovaných 40 % celosvetovej populácie, tak ako to odporučila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V skutočnosti však bolo koncom roka plne zaočkovaných len niečo vyše 4 % ľudí žijúcich v krajinách s nízkym príjmom.

Sloboda: Zisky sú pre nich dôležitejšie než ľudské životy

„Viac ako 1,2 miliardy ľudí žijúcich v krajinách s nízkym príjmom mohlo byť koncom roka 2021 zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Dôvodom, prečo sa tak nestalo, je skutočnosť, že bohatšie krajiny a výrobcovia vakcín ignorovali svoje ľudskoprávne záväzky a zodpovednosť, ktorú majú voči verejnému zdraviu,“ uviedol Rajat Khosla, hlavný riaditeľ Amnesty International pre výskum, advokáciu a politiku.

Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko, dopĺňa, že kým krajiny s vysokými príjmami hromadili vakcíny, ktoré reálne nedokázali využiť, farmaceutické spoločnosti nechali ľudí, ktorí potrebovali pomoc, aby si poradili sami.

„Spoločnosti, ktorým sa za taký krátky čas podarilo vyvinúť vakcíny proti COVID-19, sme mohli oslavovať ako hrdinov. Ony však ľuďom, ktorí vakcíny potrebovali najviac, nepomohli, a namiesto toho sa im otočili chrbtom. Opäť sa ukázalo, že zisky sú pre ne dôležitejšie než ľudské životy,“ uviedol.

Aby bol rok 2022 posledným rokom pandémie, musíme podľa WHO dosiahnuť celosvetovú zaočkovanosť vo výške 70 % najneskôr do júla tohto roka. „Tento cieľ sa nám podarí dosiahnuť iba v prípade, že farmaceutické spoločnosti príjmu svoj diel zodpovednosti a pomôžu nám prudko zmeniť kurz,“ ozrejmil Sloboda.

Amnesty International zároveň upozorňuje, že v tejto globálnej kríze zohrali obrovskú úlohu aj súkromní investori farmaceutických firiem.

Na ochorenie COVID-19 už zahynulo 5,6 milióna ľudí. „Farmaceutické firmy musia prevziať svoju mieru zodpovednosti za verejné zdravie a podniknúť kroky, ktoré pomôžu ukončiť prebiehajúcu zdravotnú a ľudskoprávnu krízu,“ zdôrazňuje Amnesty International.

Mnohé z týchto dávok však poskytli bohatšie krajiny ako dar, a teda ich dodávka nebola výsledkom obchodných rozhodnutí oboch spoločností, upozorňuje Amnesty International.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet