Na hlavný obsah

Inflácia stúpla počas januára na hodnotu 8,4 %

Stúpali ceny potravín, energií aj palív.

Inflácia stúpla počas januára na hodnotu 8,4 %
Nákup potravín - ilustračné foto. Foto: RTVS

Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie v SR za viac ako sedemnásť rokov – od júla 2004. Inflácia v januári 2022 vystúpila na 8,4 %. Informoval o tom v pondelok (14. 2.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najmä rastúce ceny potravín – o viac ako 8 %, bývania a energií či palív o 12,6 %. Január však pohol cenami naprieč celým spotrebným košom a zvyšovanie sa prejavilo pri mnohých službách a tovaroch.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 %, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008. Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny mlieka a syrov, chleba a obilnín, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako 9 %.

Drahšie boli aj zelenina a oleje a tuky, medziročne stála až o štvrtinu viac (v decembri to bolo 18,5 %). Mierny tlmiaci účinok malo medzimesačne iba zlacnenie odevov a obuvi.

„Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie, zvýšili rast cien na hodnotu 12,6 %, čo bolo spôsobené predovšetkým zvýšením regulovaných cien energií,“ uviedli štatistici.

Naďalej na ceny vplývali aj výrazne drahšie stavebné materiály, ktoré sa premietajú do rôznych zložiek výdavkov odboru bývanie, významne rástli od polovice minulého roka a pokračovali aj na začiatku roka 2022.

Index spotrebiteľských cien sa v januári oproti decembru zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 2,6 %, v domácnostiach dôchodcov o 3,3 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 %.

V doprave naďalej rástli ceny pohonných hmôt – o 1,2 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika