Na hlavný obsah

Most Ambassador Bridge medzi Kanadou a USA, ktorý blokovali demonštranti, je opäť prejazdný

Ide o najrušnejší hraničný priechod.

Most Ambassador Bridge medzi Kanadou a USA, ktorý blokovali demonštranti, je opäť prejazdný
Policajti prichádzajú na most spájajúci Kanadu a USA, ktorý blokovali demonštranti. Foto: TASR/AP

Najrušnejší pozemný hraničný priechod medzi Kanadou a Spojenými štátmi sa v noci na pondelok (14. 2.) znovu otvoril po tom, čo kanadská polícia cez víkend vyhnala posledných demonštrantov z mosta Ambassador Bridge. Ten takmer šesť dní blokovali ľudia protestujúci proti protipandemickým opatreniam, čo narušilo obchod medzi oboma krajinami.

V Kanade sa v uplynulých troch týždňoch konali protesty proti prísnym protipandemickým opatreniam vlády, ku ktorým patrí požiadavka povinného očkovania proti koronavírusu pre vodičov prechádzajúcich hranicou USA a Kanady. Spustila ich akcia kanadských vodičov kamiónov nazvaná konvoj slobody.

Centrom pozornosti sa stal most Ambassador Bridge, ktorý spája americké mesto Detroit s kanadským mestom Windsor a cez ktorý prúdi 25 percent všetkého obchodu medzi Kanadou a USA. Jazdné pruhy v oboch smeroch demonštranti zablokovali kamiónmi, autami a dodávkami.

V piatok (11. 2.) kanadský súd vydal príkaz na ukončenie blokády mosta a väčšina protestujúcich potom most dobrovoľne opustila. V sobotu (12. 2.)proti zvyšku protestujúcich zasiahla kanadská polícia, niektorých z nich zatkla a odtiahla ich vozidlá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet