Na hlavný obsah

EÚ uvalila sankcie na 22 vysokopostavených dôstojníkov z Bieloruska

Dôvodom je napomáhanie pri ruskej invázii.

EÚ uvalila sankcie na 22 vysokopostavených dôstojníkov z Bieloruska
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia v stredu (2. 3.) uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na „čiernom zozname“ EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP a DPA.

„Bielorusko sa zúčastňuje na nevyprovokovanej ruskej invázii proti Ukrajine tým, že umožňuje vojenskú agresiu zo svojho územia,“ uvádza sa v oficiálnom sankčnom dokumente. Osobám na čiernom zozname je zakázane cestovanie do krajín EÚ a sankcie rátajú aj so zmrazením aktív.

Európska únia zároveň vyzvala Bielorusko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky a prestalo sa zapájať do agresie proti svojmu južnému susedovi.

„Rusko svojimi protiprávnymi vojenskými akciami hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN a oslabuje európsku a celosvetovú bezpečnosť a stabilitu. Európska rada takisto dôrazne odsúdila, že sa do tejto agresie proti Ukrajine zapojilo aj Bielorusko, a vyzvala ho, aby sa zdržalo takéhoto konania,“ píše sa ďalej v oficiálnom texte.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už v nedeľu (27. 2.) oznámila represívne opatrenia proti režimu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, ktorý je podľa nej „ďalším agresorom v tejto vojne“. Podľa von der Leyenovej sú cieľom opatrení najdôležitejšie sektory v krajine. Ide o zastavenie exportu produktov, ako sú minerálne palivá, tabak, drevo, cement, železo a oceľ.

Štáty EÚ sa už dohodli na nových sankciách proti Minsku. Na sociálnej sieti twitter to oznámilo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. Opatrenia proti spomínaným vysokopostaveným bieloruským dôstojníkom však už boli zverejnené v Úradnom vestníku EÚ, a teda už vstúpili do platnosti.

Spojené kráľovstvo ešte v utorok (1. 3.) uvalilo sankcie aj na niekoľko bieloruských organizácií a jednotlivcov vrátane náčelníka bieloruského generálneho štábu a troch ďalších vysokých vojenských predstaviteľov. Londýn sankcionoval aj dve zbrojárske spoločnosti.

EÚ už minulý rok zaviedla sankcie proti Bielorusku, v tom čase pre Lukašenkove tvrdé zákroky proti tamojšej opozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet