Na hlavný obsah

Falošné videá majú dokázať, že Ukrajinci mučia zajatých ruských vojakov, tvrdia hekeri

Rozkaz malo vydať ruské ministerstvo obrany.

Falošné videá majú dokázať, že Ukrajinci mučia zajatých ruských vojakov, tvrdia hekeri
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Námestník ruského ministra obrany Dmitrij Bulgakov nariadil vyrobiť falošné videomateriály, ktoré majú dokazovať, že Ukrajinci týrajú zajatých ruských vojakov.

Napísal to v pondelok (28. 3.) denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na skupinu hackerov Anonymous, ktorí tvrdia, že získali sken Bulgakovom podpísaného rozkazu. 

Predmetné videá sa cez víkend objavili na internete. Kyjev v reakcii varoval pred falošnými materiálmi špiniacimi ukrajinskú armádu, avšak sľúbil vyšetriť vzniknuté podozrenia.

Sken rozkazu skupina Anonymous zverejnila na twitteri. Ukrajinská pravda v tejto súvislosti poznamenala, že nemá možnosť preveriť z nezávislých zdrojov pravosť tohto dokumentu.

https://twitter.com/Lionheart_ENG/status/1508086337940905984

Z textu je podľa denníka zrejmé, že cieľom je negovať videá, ktoré ukazujú normálne zaobchádzanie Ukrajincov so zajatcami, čo by mohlo ďalších ruských vojakov inšpirovať k tomu, aby sa vzdali.

„Vyrobiť a rozšíriť sériu videomateriálov demonštrujúcich neľudské zaobchádzanie príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl a nacionalistických formácií na území Ukrajiny so zajatcami, ktorí dali najavo želanie dobrovoľne sa vzdať,“ uvádza sa v prvom z dvoch bodov údajného Bulgakovovho rozkazu.

„Vyrobiť a rozšíriť sériu obrazových materiálov s dôkazmi o využití podstrčených osôb počas nakrúcania výsluchov so zajatými ruskými vojakmi. Tiež vyvrátiť skutočnosť, že ozbrojené sily Ruska využívajú brancov,“ uvádza sa v druhom odseku textu.

Zmanipulované videá

Moskva popiera podozrenie, že pri agresii na Ukrajine posiela na front ako náhradu za utrpené straty brancov.

Rozkaz sa datuje k 21. marcu. To podľa Ukrajinskej pravdy tiež môže svedčiť o nepravdivosti tvrdení ruských úradov, že s ministrom obrany Sergejom Šojguom je všetko v poriadku a že ďalej plní svoje povinnosti. Dokument totiž Bulgakov podpísal ako dočasne vykonávajúci funkciu ministra obrany.

Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj v nedeľu (27. 3.) videá zachytávajúce údajné neľudské zaobchádzanie so zajatcami odmietol ako zinscenované s cieľom zdiskreditovať ukrajinských vojakov.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč ubezpečil, že ukrajinské sily rešpektujú záväzky ohľadom zaobchádzania so zajatcami plynúcimi zo ženevskej konvencie. Tieto tvrdenia sa však preskúmajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet