Na hlavný obsah

Nezávislý ruský denník Novaja gazeta pozastavil svoju činnosť

Dôvodom sú varovania od štátneho regulátora.

Nezávislý ruský denník Novaja gazeta pozastavil svoju činnosť
Šéfredaktor ruského denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Foto: ČTK/AP

Ruský denník Novaja gazeta, ktorého šéfredaktor Dmitrij Muratov získal Nobelovu cenu, v pondelok (28. 2.) oznámil, že po ďalšej úradnej výstrahe prerušuje svoju prácu, a to až do ukončenia vojny na Ukrajine.

Muratov sa v nedeľu (27. 2.) osobne nezúčastnil rozhovoru, ktorý poskytol ruským novinárom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, avšak zaslal otázky, ktoré zazneli v zázname interview.

„Dostali sme ešte jedno varovanie od Roskomnadzoru. Pozastavujeme vydávanie novín na internete, na sociálnych sieťach a na papieri do ukončenia ‚špeciálnej operácie na území Ukrajiny‘,“ uviedla redakcia na svojom webe.

Hovorkyňa denníka uviedla, že redakcia ani nevie, prečo ich cenzúrny úrad varoval. „Nevieme. Dokonca sme ešte nedostali do rúk ani prvé varovanie. Preto nevieme, čo sa tam píše. Odoslali správu o výstrahe do médií, ale nám nič neposlali, do rúk sme nič nedostali,“ povedala Nadežda Prusenkovová podľa BBC.

Koniec novinárskej slobody

V predvečer ruského útoku na Ukrajinu komentátorka denníku varovala, že prvou obeťou vojny sa stanú pozostatky slobody v Rusku.

Novaja Gazeta, ktorú v roku 1993 Muratov spoluzakladal, je jedným z posledných nezávislých médií v Rusku. Noviny sú známe hlavne pre svoje vyšetrovanie korupcie alebo porušovanie ľudských práv v Čečensku.

Pre denník pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská, ktorú v Moskve zavraždili v roku 2006, práve v deň narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina.

Novaja gazeta potom oznámila, že zo svojich stránok a sociálnych sietí odstraňuje príspevky na tieto témy. „Niet pochýb o tom, že túto hrozbu zrealizujú. Nemáme právo riskovať slobodu našich pracovníkov,“ uviedol denník.

Naďalej však informovali o dôsledkoch, ktorým Rusko čelí: rozvíjajúcej sa hospodárskej kríze, klesajúcej životnej úrovni, problémoch s prístupom k zahraničným liekom a technológiám, prenasledovaní disidentov či protivojnových prejavoch.

Filantrop Muratov

Muratov minulý týždeň oznámil, že sa chystá vydražiť svoju medailu Nobelovej ceny za mier, ktorú získal v minulom roku, a výťažok venovať ukrajinským utečencom.

Rusko okrem poskytnutia pomoci utečencom musí podľa novinárov bez ďalších prieťahov prerušiť boje, zabezpečiť fungovanie humanitárnych koridorov, výmenu zajatcov a prevoz tiel padlých.

Muratov už skôr poskytol väčšiu časť finančnej odmeny, ktorú dostal spoločne s ocenením, rôznym charitám. Stanica Rádio Sloboda v decembri informovala, že Muratov sa zriekol v prospech dobročinných nadácií 30 miliónov rubľov (zhruba 256 000 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet