Na hlavný obsah

Poľsko, Česko a Slovinsko pripravili desatoro k ukončeniu vojny na Ukrajine

Navrhujú aj vylúčiť Rusko z medzinárodných organizácií.

Na snímke český premiér Petr Fiala, poľský premiér Mateusz Morawiecki a slovinský premiér Janez Janša.
Na snímke český premiér Petr Fiala, poľský premiér Mateusz Morawiecki a slovinský premiér Janez Janša. Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Poľsko, Česká republika a Slovinsko spoločne pripravili zoznam desiatich krokov, ktoré podľa nich musí prijať Európska únia, ak chce skutočne ukončiť vojnu na Ukrajine. Napísal to poľský premiér Mateusz Morawiecki v stĺpčeku na serveri Politico.

„Od začiatku ruského plnohodnotného útoku na Ukrajinu ubehol mesiac. Západ odvtedy uvalil štyri balíky sankcií proti Rusku a vojna aj tak pokračuje. Tieto opatrenia zjavne nestačia. Treba urobiť viac, a to rýchlo,“ píše Morawiecki.

Ten pripomenul svoju nedávnu cestu do Kyjeva spoločne s českým premiérom Petrom Fialom, slovinským predsedom vlády Janezom Janšou a poľským vicepremiérom Jaroslawom Kaczyňskim.

Západné krajiny podľa neho nesmú Rusku ustupovať, ale musia proti nemu zaujať tvrdší postoj. Ukrajinské vedenie potom podľa premiéra potrebuje skutočnú podporu a má právo očakávať ju od EÚ.

Okrem čo najrýchlejšieho prerušenia dodávok ropy, plynu a uhlia z Ruska preto Poľsko, ČR a Slovinsko navrhujú desaťbodový plán, ktorá podľa nich podporí Ukrajinu a prinesie koniec vojny.

Úplné odrezanie od SWIFT-u

Medzi navrhovanými opatreniami je odpojenie všetkých ruských bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT a uvalenie tvrdších postihov na celé podnikateľské prostredie napojené na ruských oligarchov.

Stredoeurópske krajiny chcú tiež uvaliť sankcie na všetkých členov strany Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina, ktorá má asi dva milióny členov.

Ako ďalšie navrhujú zavedenie spoločnej azylovej politiky, ktorá by umožnila prijatie ruských vojakov, ktorí „odmietajú slúžiť zločineckému režimu v Moskve“.

Všetkým ostatným občanom Ruska by podľa nich mala EÚ naopak prestať vydávať víza. „Ruskí občania musia chápať, že ponesú dôsledky tejto vojny. A dúfame, že sa k Putinovi obrátia chrbtom,“ píše sa v stĺpčeku.

Dopravná blokáda

EÚ by podľa Morawieckého mala všetkým ruským lodiam zakázať prístup do európskych prístavov a tiež zablokovať dopravu po cestách medzi Európou a Ruskom.

Dvadsaťsedmička by mala tiež „úplne zastaviť“ ruskú propagandu v Európe. „Sloboda prejavu neznamená právo klamať,“ píše poľský premiér.

Stredoeurópske krajiny podľa Morawieckého ďalej chcú úplný zákaz vývozu všetkých európskych technológií, ktoré môže Rusko využívať na vojnové účely.

Izolácia Ruska

Žiadajú tiež vylúčenie Ruska zo všetkých medzinárodných organizácií. „Nemôžeme sedieť pri rovnakom stole so zločincami,“ uviedol poľský ministerský predseda.

Ak by tieto opatrenia vojnu neukončili, musí podľa Morawieckého zájsť EÚ ešte ďalej, a to vyslaním mierových síl na Ukrajinu pod hlavičkou NATO alebo iných medzinárodných organizácií.

„Skutočnosť, že má Rusko jadrový arzenál, nesmie byť výhovorkou pre pasivitu. Musíme si byť vedomí tejto hrozby, ale nesmie nás držať späť. Putin bude v opačnom prípade zachádzať stále ďalej,“ píše premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet