Na hlavný obsah

Rusi môžu opustiť vlasť s cudzou menou najviac 10 000 dolárov, rozhodol Putin

Má to zabrániť odlevu finančného kapitálu.

Rusi môžu opustiť vlasť s cudzou menou najviac 10 000 dolárov, rozhodol Putin
Ľudia v Rusku vyberajú peniaze z bankomatu. Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10 000 dolárov (približne 9 000 eur). Dekrét začal platiť v stredu (2. 3.). Informovala o tom informovala agentúra DPA.

Tento krok má za cieľ zabrániť odlevu finančného kapitálu po tom, ako na Rusko uvalili tvrdé sankcie za vojenskú inváziu na Ukrajinu.

DPA približuje, že mnoho ľudí v súvislosti s obavami z vyostrenia situácie odchádza aj z Ruska, pričom si zo svojich účtov masívne vyberajú peniaze. Dlhé rady pred bankomatmi v Moskve sa tvoria už niekoľko dní – niektoré z nich už nemajú k dispozícii žiadnu hotovosť.

Bezprecedentná devalvácia

Dôvodom sú západné sankcie proti ruským bankám. V dôsledku nich už prestali fungovať niektoré platby kartami v obchodoch. Viacero druhov tovaru, napríklad víno či šampanské, zdraželo o niekoľko tisíc rubľov (niekoľko desiatok eur).

Keďže ruský rubeľ čelí bezprecedentnej devalvácii, ľudia sa obávajú, že pre vojnu prídu o svoje úspory. Mnohí preto nakupujú technické zariadenia – napríklad mobilné telefóny ešte predtým, než dôjde k zvýšeniu cien a nebudú si ich môcť viac dovoliť.

Putin zdôvodnil obmedzenia vývozu cudzích mien „nepriateľskými“ krokmi Spojených štátov a ďalších krajín Západu smerom k Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika