Na hlavný obsah

Ruské ostreľovanie civilného obyvateľstva na Ukrajine bude častejšie, tvrdí analytik

Očakáva aj väčšiu brutalitu.

V obkľúčení, no stále odoláva. Rusku sa napriek snahám už siedmy deň nepodarilo dobyť Kyjev, čo je z hľadiska úspechu pre Vladimira Putina kľúčová méta. Ruská taktika sa podľa odborníka na obranné plánovanie začína meniť. Trend častejších civilných cieľov bude zrejme pokračovať.

Šesťdesiatkilometrový konvoj ruských armádnych vozidiel blížiaci sa zo severozápadu k hlavnému mestu. Obrázky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú hrozivo, sú v skutočnosti príznakom, že útočníkom dochádza pri Kyjeve dych.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Veľmi jednoducho si to vie predstaviť každý obyvateľ, ktorý v piatok opúšťa Bratislavu. Stačí jedna nehoda a všetky autá stoja. Ukrajinské sily tak tento konvoj napádajú dronmi a delostrelectvom, a tým pádom všetky vozidlá, ktoré tam sú, sa musia zastaviť a odstrániť prekážku,“ hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

Čím dlhšie Kyjev odoláva, tým viac sa vidina rýchleho ruského víťazstva vzďaľuje. Ani dosadenie Moskve lojálnej vlády by už teraz podľa niektorých analytikov nemuselo zlomiť morálku obyvateľstva.

„Rusko sa na začiatku vojnového konfliktu snažilo viesť na jeho vojensko-technické možnosti naozaj modernú vojnu. Tým, ako sa logisticky vyčerpávajú, budeme vidieť oveľa väčšiu brutalitu, čo samozrejme nie je dobrá správa pre civilné obyvateľstvo,“ dodal Bednár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet