Na hlavný obsah

Macron odmietol tvrdenie, že Sarkozymu ponúkol politický vplyv za podporu

K žiadnej dohode nedošlo, tvrdí.

Macron odmietol tvrdenie, že Sarkozymu ponúkol politický vplyv za podporu
Na snímke vľavo v popredí prezident Francúzska Emmanuel Macron a exprezident krajiny Nicolas Sarkozy. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol špekulácie, že podpora, ktorú mu v utorok (12. 4.) vyjadril bývalý konzervatívny prezident Nicolas Sarkozy, je výsledkom ich spoločnej dohody. Informovala o tom v stredu (13. 4.) agentúra Reuters.

Sarkozy podporil Macrona pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 24. apríla. Na twitteri ocenil Macronove proeurópske postoje a skúsenosti, ktoré mu pomôžu zvládnuť medzinárodnú krízu.

„K žiadnej dohode nedošlo,“ povedal Macron televízii France 2. Francúzske médiá začali špekulovať, že Macron získal Sarkozyho podporu tým, že mu na oplátku ponúkol politický vplyv.

Súčasný šéf Elyzejského paláca bude v prípade svojho znovuzvolenia potrebovať novú väčšinu po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať v júni.

Sarkozy pred prvým kolom nepodporil žiadneho z kandidátov, hoci za Republikánov, ktorých založil, kandidovala Valérie Pécresseová. Jeho podpora pomôže centristickému Macronovi získať konzervatívnych voličov.

Podľa analytikov však môže odradiť ľavicových voličov, u ktorých sa očakáva, že rozhodnú výsledok tohtoročných volieb. Krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon získal v prvom kole takmer 22 % hlasov. O priazeň jeho voličov bojuje Macron aj krajne pravicová politička Marine Le Penová, ktorá s ním postúpila do druhého kola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet