Na hlavný obsah

Francúzsky exprezident Sarkozy je vinný, rozhodol súd

Bývalá hlava štátu na súd neprišla, vinu odmieta.

Francúzsky exprezident Sarkozy je vinný, rozhodol súd
Na snímke bývalý prezident Francúzska Nicolas Sarkozy. Foto: ČTK/AP

Parížsky súd vo štvrtok (30. 9.) uznal francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho vinným z nezákonného financovania jeho neúspešnej kampane za znovuzvolenie v roku 2012. Uložil mu ročný trest väzenia. Podľa súdu si bude môcť odpykať trest doma s elektronickým náramkom. Proti rozsudku sa môže odvolať.

Sarkozy sa na súd osobne nedostavil, vinu dlhodobo odmieta. Podľa súdu je šéf Elyzejského paláca z rokov 2007 až 2012 vinným z toho, že jeho strana v roku 2012 minula za veľmi drahé volebné zhromaždenie takmer dvojnásobok maximálnej sumy, ktorú stanovuje volebný zákon (22,5 mil. eur).

Potom najala spriatelenú agentúru pre styk s verejnosťou, aby skryla skutočné náklady. Sarkozy podľa súdu vedel, aký je zákonný limit a „dobrovoľne“ nekontroloval výšku ďalších výdavkov.

Sudkyňa Caroline Viguierová uviedla, že bývalý štátnik celé týždne pred voľbami v roku 2012 vedel, že sa financovanie jeho kampane, ktoré francúzske zákony prísne obmedzujú, blíži legálnemu maximu. Bývalý prezident podľa nej ignoroval dve varovania svojich účtovníkov a dal pokyn, ktorý vyústil do míňania ďalších peňazí.

Sarkozy predtým uviedol, že síce mal na starosti politické vedenie kampane, ale nie jej organizáciu a logistické detaily. Zároveň zdôraznil, že ako úradujúci prezident mal iné priority. Exprezident sa na súd dostavil len v deň, keď ho predvolali ako svedka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet