Na hlavný obsah

Ukrajina bude pokračovať v znovuzískavaní okupovaných území

Časť územia sa už podarilo získať naspäť.

Ukrajina bude pokračovať v znovuzískavaní okupovaných území
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu (16. 7.) večer vyhlásil, že jeho krajina znovu získala pod svoju kontrolu niektoré oblasti obsadené Ruskom. A tiež, že bude pokračovať v boji o opätovné nadobudnutie okupovaného územia. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

„Podarilo sa nám už oslobodiť časť územia obsadeného po 24. februári,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videopríhovore. Na mysli mal pritom dátum, keď Rusko začalo svoju vojenskú inváziu na Ukrajinu.

„Postupne oslobodíme aj ďalšie oblasti našej krajiny, ktoré sú v súčasnosti okupované,“ povedal.

Ukrajinské sily nedávno začali protiofenzívu na juhu krajiny a pred niekoľkými dňami ostreľovali ruský muničný sklad v Chersonskej oblasti. Zelenskyj zároveň žiada vytvorenie „osobitného tribunálu“ na vyšetrovanie ruskej agresie na Ukrajine.

Rusko Ukrajincov nútene deportuje do svojho vnútrozemia

Takmer dva milióny ľudí vrátane státisícov detí Rusko nútene deportovalo z Ukrajiny. A to odkedy Kremeľ vo februári spustil rozsiahlu vojenskú ofenzívu, tvrdí Zelenskyj. Ľudí z okupovaných oblastí presúvajú ďaleko do vnútrozemia Ruska.

Rusko tvrdí, že počas svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ neútočí na civilistov. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany v piatok (15. 7.) uviedol, že len 30 percent ruských útokov zasahuje vojenské ciele. Zvyšok striel pritom dopadá na civilné objekty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet