Na hlavný obsah

Moskva údajne presunula časť ponoriek z Krymu na juh Ruska

Zrejme to súvisí s úspešnou ukrajinskou protiofenzívou.

Moskva údajne presunula časť ponoriek z Krymu na juh Ruska
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Ruská armáda podľa britskej rozviedky premiestnila časť svojich ponoriek z krymského prístavu Sevastopol na juh Ruska, informovala agentúra Reuters. Podľa britskej rozviedky tento krok zrejme súvisí s úspešnou protiofenzívou ukrajinskej armády v posledných týždňoch.

„Velenie ruskej čiernomorskej flotily takmer určite presunulo svoje ponorky triedy Kilo z ich domovského prístavu v krymskom Sevastopole do Novorossijska v Krasnodarskom kraji v južnom Rusku,“ napísala britská rozviedka na twitteri.

„Pravdepodobne to súvisí s nedávnou zmenou ohrozenia v dôsledku zvýšenej ukrajinskej schopnosti zasadiť údery dlhého dosahu,“ dodala. V posledných dvoch mesiacoch čiernomorská flotila a jej hlavná základňa čelili útokom.

Ukrajinská armáda v posledných týždňoch zosilnela protiofenzívu proti ruským inváznym jednotkám a dokázala ich vytlačiť z veľkej časti Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (18. 9.) večer vo svojom pravidelnom prejave vyhlásil, že ukrajinská armáda sa teraz chystá oslobodiť celý zvyšok Ukrajiny vrátane Krymu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet